Lovecraftova země: seriál inspirovaný rasistickým spisovatelem je plný černochů

Lovecraftova země: seriál inspirovaný rasistickým spisovatelem je plný černochů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Lovecraft měl po většinu svého života rasistické a xenofobní názory. I přesto jsou hlavními postavami seriálu černoši a otevírá se tu mimo jiné téma rasové rovnosti. Je ovšem otázka, zdali to není na mysteriózní horor příliš velké sousto.

Lovecraftovy knihy jsou legendární. Je to nejen díky tomu, jak dokonale uměl popsat děsivá stvoření a navodit ve čtenáři pocity hrůzy, ale i kvůli povedeným historkám o tom, že jeho dílo se zakládá na pravdě, která je utajována. HBO se rozhodlo této popularity využít a vydává seriál těžící ze známého jména: Lovecraftova země. Nutno dodat, že seriál se neinspiruje primárně v díle H. P. Lovecrafta, ale spíše ve stejnojmenné povídkové knize Matta Ruffa. 

Lovecraft byl známý svými rasistickými a xenofobními názory, které přehodnotil až na konci života. Zároveň se v jeho textech objevuje poměrně málo žen, je proto považován i za misogyna. První díl Lovecraftovy země přesto připomíná spíše nedávno oceněný film Zelená kniha, nežli napínavý horor. Ostatně, jedna z postav se zabývá právě vydáváním průvodce pro černochy, kteří se na svých cestách nechtějí dostat do střetu s rasisty, kterých je v padesátých letech v Americe všude plno. To je dáno předlohou Matta Ruffa, který celý příběh zasadil do afroamerické komunity. Kromě hororových nestvůr a duchů je tak seriál plný předsudků, nespravedlností a útlaku a divák vlastně neví, čemu věnovat více pozornosti. V knize to možná mohlo fungovat, ale na seriál je toho trochu moc. 

Kromě rasové rovnosti samozřejmě nesmí chybět ani genderové téma – dívka, která se narodila jako bohatá běloška, trpí tím, že do magického řádu, ve kterém je její otec, nepřijímají ženy. Ačkoliv je talentovaná, jen kvůli svému pohlaví nemá možnost schopnosti uplatnit. To jí ale nezastaví. Pro úspěch totiž neváhá udělat téměř cokoliv. Nebojí se připravit o život své blízké, nebo nabídnout přátelství chudému černochovi…

Od seriálu s názvem Lovecraftova země by divák očekával o něco méně šťastných konců, o něco více hrůzy, zajímavější vizuální stránku a napětí, které nezmizí s vypnutím televize, ale přetrvá až do večera, kdy se budeme před spaním bát zhasnout lampičku. Místo toho dostáváme průměrný akčňák s příliš nabubřelým názvem. Na druhou stranu, seriál je teprve v polovině. Je možné, že další díly přinesou to, co zatím chybí. Nelze se však ubránit dojmu, že HBO možná mělo napsat vlastní scénář inspirovaný přímo Lovecraftovými horory. Možná by to dopadlo lépe, než přepisovat již jednou přepsané.