Jak jeden seriál už navždy změnil fantasy žánr

Jak jeden seriál už navždy změnil fantasy žánr
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Fantasy – žánr, který se dlouhé roky prosazoval v kinech, najednou našel uplatnění u televizních diváků ve fantasy seriálech. A tento úspěch v poslední době také vedl ke stále dražším a výpravnějším seriálům. A to se začaly dít věci!

Žánr fantasy

Někteří tvůrci se řídí klasickým schématem ze „středověkého“ prostředí, magií a střety mezi dobrem a zlem. Jiní tyto klasické vlastnosti nahradili modernějším pojetím. Své příběhy zasadili do současných měst, přidali upíry, vlkodlaky a sympatické hrdiny s nadpřirozenými schopnostmi. Většinou se moderní fantasy prolíná s hororem a sci-fi.

Ohlédnutí za fantasy seriálem č.1

Pokud jde o fantasy, nejde nezmínit seriál „Hra o trůny“. Všichni vědí, o co jde a napsáno už bylo asi vše.

Seriál se stal fenoménem v mnoha směrech: nejoceňovanější, nejdražší, nejsledovanější, nejdiskutovanější, nejstahovanější, nejočekávanější atd.

George Martin změnil svět fantasy jak v literatuře, tak ve filmu. A každý nový seriál tohoto žánru se bude muset podrobit srovnání s tímto impozantním počinem.

Ještě nikdy v minulosti nemuseli filmaři tak důsledně chránit průběh natáčení, a právě hotové díly, než se dostaly k divákům, protože několik epizod bylo dokonce ukradeno před premiérou a umístěno na seriálové internetové servery.

Poslední série se točila hned v několika verzích, aby se snížilo riziko vyzrazení děje. I přes nadstandartní opatření se poměrně velké části epizod dostaly na ruské servery a nabízela se tam i možnost si za poplatek seriálový díl shlédnout před jeho oficiální premiérou.

G. Martin určitě nebyl první, kdo ve svých románech zpracoval podobné téma, nepochybně to ale udělal nejlépe a nastavil naprosto jiné hranice toho, jak detailně a hluboko se čtenář a divák mohou vnořit do naprosto jiného, uceleného a funkčního světa se svými zákony a prožít si neskutečně poutavé dobrodružství.

Na seriálu se začalo pracovat v roce 2011 díky adaptaci prvních románů z cyklu: „Píseň ledu a ohně“, a to zásluhou Davida Benioffa a D. B. Weissa. Svět G. Martina je fascinující, ale velmi komplikovaný a jen opravdu zkušení profesionálové dokázali z původních děl vypracovat osnovu seriálových epizod, aby děj byl srozumitelný, a přesto si zachoval atraktivitu své předlohy.

A zima se blíží

Příběh není jen o jednotlivých postavách, ale hlavně o celých rodech. Hrdinové přicházejí, odcházejí a umírají, rody však zůstávají, bojují o moc, mstí se a snaží se přežít.

Děj zavádí diváka do „7 království Západozemí’’, kde na jihu se pletichaří a na severu je starobylá zeď, která chrání království před nebezpečím.

A vždy jde o to, kdo má právo sedět na „Železném trůnu’’.