Výměna manželek: Potraviny skladované vedle záchodové mísy, lednice plná plesnivého jídla a uprostřed toho zanedbaná holčička

Výměna manželek: Potraviny skladované vedle záchodové mísy, lednice plná plesnivého jídla a uprostřed toho zanedbaná holčička
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Taková Výměna tady dlouho nebyla. Žena, která by po čtyřicítce už měla umět vést domácnost, je ve všech směrech odstrašujícím příkladem. Sedmnáctiletý syn se raději nechal umístit do dětského domova. Asi nechtěl žít na skládce.

Pořádkumilovná Sarah se dostane do domácnosti v Plzni. Postupně začne odkrývat domácnost ženy, která má nejspíš malou duševní poruchu a nosí domů vše, „co by se mohlo hodit“. Sarah se smutkem sleduje, že malá Nela neumí pít ze skleničky, nemluví a neumí si hrát. Vztek si vylévá na psovi anebo jde házet brambory do záchodu (kde jinde by se měli skladovat než na záchodě). Jedinou starostí otce je, co si počnou, až ještě dcerka trochu povyroste a už pro ni neseženou jednorázové pleny.

Chaotická domácnost připomíná skládku. Sarah nelení a kousek po kousku zvětšuje volný prostor. Z lednice začne vyhazovat jídlo, které už je nepoživatelné. Všude po bytě nachází schované zásoby prošlých potravin. Naopak v komoře v kuchyni, kde by jídlo mohlo být, jsou uskladněné věci, které si Eva nanosila od popelnic. Vlastně nic v bytě není umístěno tak, aby to dávalo smysl. Manžel si však pochvaluje, že Eva ví naprosto přesně, kde má co hledat. Na manželce mu vadí jen to, že jí nemůže svěřit celou výplatu, protože by hned šla, nakoupila „samé užitečné věci“ a nezůstalo by ani na nájem.

Eva, která je doma s téměř čtyřletou dcerou, si ještě našla další způsob, jak získat víc věcí. Chodí jako dobrovolnice pomáchat do charity. Tam si jako odměnu za práci může brát potraviny z potravinové banky, které mají sloužit potřebným lidem. Eva je sice nepotřebuje, ale její mánie shromažďování je tak silná, že neodolá. Doma tak v různých skříních skladuje prošlé potraviny, ke kterým se ani nedá dostat, protože před skříněmi jsou krabice a tašky plné dalších nepotřebných věcí.

I kdyby si malá Nela uměla hrát, nemá na to místo. Pokojík má celý zaskládaný hračkami, které Eva domů nanosila. Sarah přemluvila manžela k tomu, aby mohla v bytě trochu věcí ubrat, ale vyhodit se nesměly. Cestovaly do sklepa, odkud je nejspíš Eva zase přinese zpět.

S pronajatým sociálním bytem 2+kk v Plzni je šestačtyřicetiletá Eva spokojená. Vždy, když něco přinese domů, je šťastná, že zachránila věc, co už nikdo nechce. Její muž David (45) jezdí s popelářským autem, a tak mu asi nepřijde divné, že si má doma sotva kde sednout. Jediný problém, který David vnímá, je neshoda při výchově dcery. Také by uvítal, kdyby jeho žena dokázala hospodařit s penězi a nemusel jí dávat jen kapesné, aby rodina vůbec vyšla. To, že se dcera bojí vlézt do vany, snad ani neví. Že nebezpečně dráždí psa, který by se jednou mohl naštvat, nevidí. Nepřijde mu divné, že místo slov Nela vydává jen zvuky.

Eva se ocitla v domácnosti v malém bytě v Hradci Králové. Zde žije Sarah a její dvaatřicetiletá partnerka Adéla. Spolu vychovávají čtrnáctiměsíčního syna Liama. Ten přišel na svět kvůli malé pauze v devítiletém vztahu. Sarah se vrátila k Adéle ještě v těhotenství a obě jsou za dítě rády. Poměrně hodně času tráví ve Francii, kde má Sarah matku, a malý byt jim stačí.

Eva se sice v první chvíli trochu necítila ve své kůži, ale to se brzy změnilo. Po pár dnech se ale ženy kvůli nešťastným narážkám se sexuálním podtextem odcizily a už vedle sebe jen přežívaly zbytek dní. Adéle vadilo, že Eva mluví jen o sexu a o penězích. Nepochopila ani její nadšení z netradičního koníčka (swingers party). O syna nejevila žádný zájem, neuměla s dítětem navázat žádný vztah, a tak se Adéla rozhodla, že jí syna nesvěří. Eva tak jen myla nádobí a chodila s odpadky. Až moc často. Teprve po pár dnech Adéle došlo proč, když Evu viděla z balkonu. Tolik kontejnerů na odpad na jednom místě, to musel být pro Evu ráj.

Setkání obou párů bylo dost drsné a Sarah pěkně od plic řekla Evě, co si o její domácnosti a zanedbané dceři myslí. A po tom všem se ještě Eva cítila k smrti dotčená, že jí Sarah uklidila celou domácnost. Prý jí tam udělala nepořádek. Kde teď zmatená žena bude hledat třeba mléko, když při sezení na záchodové míse není hned po ruce?

Zdroje článku: