Ve čtvrteční Ulici málem neproběhne oslava pro Áju a Lumír ublíží Kateřině krutými slovy

Ve čtvrteční Ulici málem neproběhne oslava pro Áju a Lumír ublíží Kateřině krutými slovy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
U Nyklových není nikdy nuda a ve čtvrtek bude obzvlášť veselo, tedy alespoň v bistru. Tam Vendula uspořádá opožděnou narozeninovou oslavu pro kamarádku Áju. Teď už zbývá jen zařídit, aby dotčená oslavenkyně vůbec dorazila. Lexík mezitím obejde tátův zákaz, ale doplatí na to hlavně Kateřina.

Bez Jirky už se Martina neumí radovat

Vendula si dá spoustu práce s přípravou dodatečné narozeninové oslavy pro Áju. Do dvou hodin ráno bude péct dort a výzdobou bistra pověří Pavla s Máriem – to všechno, aniž by měla jistotu, že její uražená kamarádka skutečně přijde. Zpochybňuje to i Martina, která má po Valentýnu přetrvávající špatnou náladu.

Vendy chce, aby to bylo překvapení, a tak Áju pozve do bistra na „horké novinky“. Věří totiž, že příslib žhavých drbů ji spolehlivě naláká. Bohužel se ale neosvědčí ani tato prověřená metoda. Ája jen stroze odepíše, že ve čtvrtek nemá čas. Co teď? Vendula se s přípravami skutečně nadřela a nerada by házela flintu do žita. Zaúkoluje tedy Mária, aby Áju všemi dostupnými prostředky přemluvil k příchodu, aniž by vyzradil oslavu. Problém je, že Mário neumí lhát a jeho partnerka by každý takový pokus odhalila. Raději se proto omezí na pouhou zprávu.

Vendula všechny zapřáhne a připraví oslavu.
Vendula všechny zapřáhne a připraví oslavu. | Zdroj: TV Nova

Když už to vypadá, že Ája nakonec opravdu nedorazí, Vendula málem propukne v pláč. Všichni smutně sedí v bistru, směšné narozeninové čelenky na hlavách, a přemýšlejí, jestli to mají celé odpískat, když vtom se ve dveřích objeví samotná Ája, mile šokovaná pestrobarevnou podívanou. Takové překvapení si vždy přála!

Všechno tedy dopadne dobře, i když jak pro koho. Přátelé se opijí šampaňským a páry, které k sobě patří, si zatancují. Jen osamělá Martina posedává stranou a připadá si zřejmě jako největší křen na světě.

Lumír se ostře pustí do Kateřiny

Lexík by se opravdu rád dostal do knihovny pro příručku, bez níž se na něj kluci z Drozdů budou zlobit. Jak má ale dosáhnout svého, když mu táta zakázal, aby tam chodil sám? Není to zrovna za rohem, ale přes dvě nepřehledné křižovatky. Lumír jako zodpovědný rodič věří, že bude lepší, půjdou-li tam se synkem společně, jenže kvůli práci na radnici nemá čas a Lexík potřebuje knížku okamžitě!

Je to vynalézavý chlapec, a tak využije toho, že má k dispozici dvě dospělé osoby. Zkrátka se na dovolení zeptá Kateřiny, kterou ujistí, že bude opatrný a že to zvládne sám. Kateřina mu jeho dobrodružnou výpravu bez váhání povolí, jelikož ví, že na křižovatkách jsou semafory a že si klučík dá určitě pozor. Její Martina chodívala sama do školy, už když byla v první třídě. A Lexík je rozumný osmiletý hoch, navíc si s ním podrobně projde celou trasu, aby měla jistotu, že se neztratí.

Ačkoli se Lexík bezpečně vrátí domů z úspěšné mise, Lumír bude zuřit. Kateřina netušila, že mu zakázal, aby chodil do knihovny na vlastní pěst, ale nepokládá to za tak velkou katastrofu. Lumírovi se sice omluví, nicméně jeho obavy a vztek nešetrně zlehčí. Tím ho vyprovokuje k vyslovení docela drsných slov, která ho později zamrzí. Vpálí Kateřině, že Lexík je jeho dítě, a tak bude poslouchat v prvé řadě jeho.

Zdroj článku:
  • Autorský text