Herečka Sophia Loren oslavila úctyhodné 86. narozeniny. Jak se z bídy dostala na vrchol

Herečka Sophia Loren oslavila úctyhodné 86. narozeniny. Jak se z bídy dostala na vrchol
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Svérázná filmová hvězda, ve které koluje vroucí italská krev, se narodila 20. září 1934 v Římě. Jak se v mládí v dívce probudila vášeň pro film, díky které si prošlapala cestu až do Hollywoodu?

Sofia Villani Scicolone se narodila jako nemanželské dítě. Krátce po narození se s matkou odstěhovala do města Pozzuoli, kde společně s prarodiči přečkali válku. Žili v bídě a jejich město bylo častým terčem bombardování, celé dny a noci tak častokrát trávili skrytí v železničním tunelu, který je měl před explozemi uchránit. Tehdy byla Sophii způsobena značná vada na kráse - zasáhl ji úlomek granátu, z čehož si odnesla jizvu na bradě. Tu ji později operoval americký vojenský lékař, neubrala jí tak na půvabu.

Ve čtrnácti letech se umístila mezi dvanáctkou nejkrásnějších dívek Itálie. Jako náctiletá pak často trávila volný čas v biografu, v herectví se našla a hvězdná kariéra se stala jejím velkým snem. V roce 1950 odjela do Říma, kde vyhrála konkurz na roli otrokyně ve filmu Quatro Vadis. Právě tento snímek, který si později připsal osm oscarových nominací, stál na úplném počátku její kariéry. 

Následující tři roky ji ale žádná zásadní role nečekala. Objevila se ve dvou desítkách dnes již bezvýznamných filmů. Teprve v roce 1953 přišla šance, díky níž na sebe více upozornila. Jednalo se o hlavní roli v opeře Aida. Díky její obrovské trpělivosti a píli se konečně dočkala opravdu zásadních rolí. Její hvězda stoupala velmi rychle a již v roce 1957 natočila první hollywoodské trháky, ve kterých si zahrála po boku ikon svého dětství.

Sám Cary Grant ji požádal o ruku. Ona však odmítla, neboť se rozhodla svůj život zasvětit jinému muži. Byl jím producent Carlo Ponti, který byl ale ženatý. Porotože italská církev nepovoluje rozvody, museli si oba změnit občanství na francouzské, tam se rozvedl a teprve pak se oženil se Sophií. To však Itálie neuznávala, na Sophii byl nějakou dobu vydán zatykač a Ponti byl obviněn z bigamie. Nakonec byla jejich svatba anulována a museli se vzít znovu. Po dvou potratech přivedli na svět dva syny a v roce 2007 Sophia ovdověla. 

Herečka je ve filmovém průmyslu aktivní dodnes. Mezi její největší úspěchy patří, že se stala vůbec první ženou v neanglicky mluveném filmu, která dostala Oscara za hlavní roli. Hrála také v posledním filmu Charlieho Chaplina, se kterým se spřátelila.