Tajemství kouzla filmových hlášek s kvízem, který prověří vaše znalosti

Tajemství kouzla filmových hlášek s kvízem, který prověří vaše znalosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
České filmy jsou protkané hláškami. Některé zůstaly v našich myslích celá léta. Dodnes tak při jejich vyřknutí dokážeme cítit rozechvění, které jsme před mnoha lety prožívali při sledování televize.

Jedna z takových kouzelných scén s jednoduchým dialogem, který utkvěla v paměti mnoha diváků a divaček, jsou zásnuby ve filmu Páni kluci. Film je natočen dle předlohy Marka Twaina. Trojice nezbedných kluků zde tropí hlouposti, to vše na pozadí letní pohody městečka začátku dvacátého století. Legendární hláška ze zásnub, podkreslená ve filmu působivou skladbou Petra Hapky, poté zní:  „Ale jo! Ale ne! Ale jo! Ale ne!“ Přiznejme si, že mnozí z nás diváků, vrstevníků filmových protagonistů, se vžívali přímo do role toho rozpustile pihovatého Tomáše, případně do kouzelné slečinky v podání Magdaleny Reifové. Romantika scény se ovšem vytrácí jako mávnutím kouzelného proutku a následují hlášky: Tomáš: „S tebou je to lepší, než to bylo s Andulou." Blanka: „Cože, tak tys byl už zasnoubenej s Andulou?"

Je ovšem pravda, že citově podbarvených citací není v českých filmech mnoho, převládají hlášky s nádechem českého humoru, lehké ironie a mnohoznačnosti, které často využívají pestrost českého jazyka a mají význam především pro rodilé mluvčí, jelikož samotným překladem ztrácí svoji specifickou jiskru. 

Proč je některý film či seriál hláškami doslova přesycen, přičemž jiný je na ně skoupý? V čem spočívá kouzlo přitažlivosti určitého rčení pro velkou skupinu diváků? Určitě záleží na samotném autorovi, ale také na jeho momentálním rozpoložení, aby tak dokázal vdechnout svým postavám tyto mimoděk kouzelné věty.

Ani české publikum nemá jednotný vkus. Zatímco některé výroky jsou pro jednoho přímo vodou na jeho mlýn, u jiných zlidovělých úsloví marně hledá vtip nebo pointu.

Další nálož více či méně známých hlášek z filmů prověří vaše znalosti a paměť v novém testu.

 

Zdroj článku:
  • Autorský text