Od Adama ke Kristýně: V Ulici se rozvíjí závislost na prášcích

Od Adama ke Kristýně: V Ulici se rozvíjí závislost na prášcích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ulice v poslední době přišla s řadou zásadních, ale nepříjemných témat, jako je znásilnění, šikana, alkoholismus či závislost na prášcích, se kterou se chvíli potýkal Blančin syn Adam. Naštěstí z ní poměrně rychle vyvázl. Teď jen doufejme, že štafetu po bráchovi nepřevezme Kristýna.

Adam nezvládal studium. Pomáhal si tabletkami

Po neúspěchu u přijímaček na grafiku se Adam rozhodl kráčet ve šlépějích rodičů zubařů a zkusit medicínu. Aby však uspěl u náročných zkoušek, začal pít hodně kávy a celé dny poctivě studovat dlouho do noci. Jeho největším strašákem byla anatomie, u které dvakrát propadl. Pohltila ho beznaděj a touha studium ukončit. Blanka ho povzbudila, a tak bojoval dál, ovšem za přispění prášků pro lepší soustředění, jaké obvykle berou děti trpící poruchou ADHD.

Ačkoli měl mámu závislou na alkoholu a musel dobře vědět, jak těžké je poprat se s nějakou závislostí, užíval tablety stále častěji a velmi lehkovážně. Závažnost situace si z počátku neuvědomoval ani Luděk, který mu prášky sehnal. Naštěstí alespoň odmítl, když ho syn žádal o přídavek.

Mladík brzy pochopil, že tudy správná cesta nevede. Ve škole se mu začalo dařit o něco lépe, po zkouškovém konečně trochu opadl stres, navíc mu do života vstoupila nová přítelkyně Jarka. Aktuálně Adam řeší možnost prestižní stáže na americké univerzitě a během učení si pomáhá pravidelným přísunem kávy, což není ideální, ale je to patrně lepší než přidávat ještě léky.

Kristýnu teď uklidní jedině prášky. Snad si s tím Julie poradí

V nejnovějších dílech Ulice můžeme sledovat, jak se Kristýna pokouší vyrovnat se zákeřnou panickou atakou. Zatím se jí nedaří určit, co je spouštěčem, ačkoli by to mohlo souviset s prostředím Coolny a tamními schůzkami s přáteli. Pokaždé, když Kristýna vyrazila s Petrou, jejím klukem a dalším kamarádem na dvojité rande, odcházela ve spěchu, protože se jí udělalo špatně. Když dorazila domů, hrozivá úzkost propukla naplno. Poprvé nikdo nevěděl, o co se jedná, a tak Blanka s Adamem raději volali sanitku. Podruhé už byla Blanka zkušenější a tušila, jak správně postupovat. Pokusila se dceru utěšit klidnými slovy, přesvědčit ji, aby pokojně dýchala a napila se vody. Pro jistotu jí ještě dala prášek proti úzkosti.

Kristýna s Petrou v Coolně těsně před dalším záchvatem. Zdroj: TV Nova

Další uklidňující tabletka přišla na řadu, když se Kristýna dozvěděla, že Maty o ni neprojeví zájem, protože už s někým chodí. Rozplakala se zoufalstvím nad vlastní hysterií a neschopností a dospěla k názoru, že prášek je to jediné, co ji upokojí. Netrvalo dlouho a začala je zobat bez mámina vědomí. Když na to Blanka přišla, uvědomila si, že tady zřejmě pomůže jen psychiatr. Luděk využije svých kontaktů a jednoho pro dceru najde v rekordním čase. Kristýna absolvuje první schůzku a odnese si z ní poměrně dobré pocity. Ocení, že jí psychiatr hned nenasadí léky, ale doporučí, aby pokračovala v terapii. Dívka si sežene novou koučku, Julii Papežovou, s níž se začne scházet a diskutovat o problémech. Bude to ale stačit, nebo Kristýna znovu sáhne po tabletách?

Zdroj článku:
  • Autorský text