Žena za pultem: Zdeněk Řehoř dostal roli tak trochu proto, že měl utajený milostný poměr s Jiřinou Švorcovou

Žena za pultem: Zdeněk Řehoř dostal roli tak trochu proto, že měl utajený milostný poměr s Jiřinou Švorcovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Manželce aférku dokázal utajit, ale v Divadle na Vinohradech se šeptalo ledacos. Sama Švorcová ho nakonec ve své biografii zmínila. Režiséra bavila představa, že se herec bude dvořit své bývalé lásce před kamerami, a Řehoř zase tolik velkých hereckých příležitostí v televizi neměl, tak to neodmítl.

Postava Vilímka, zástupce vedoucího, se herci trochu podobala. Vilímek byl velice tichý člověk, a když mluvil normálně, vypadalo to, že šeptá. Ale hlas zvýšit uměl, když křičel na podřízené. A vypadalo to, že vlastně nemá rád nikoho. Jeho pohled na ženy se odrážel v chování k prodavačkám, kterým se tak trochu mstil za rozpadající se manželství (manželku mu hrála Slávka Budínová) a zpackaný život.

To vše jen do okamžiku, než do prodejny nastoupí nová prodavačka Anna Holubová. Je okouzlen její rázností a přímočarostí. Zkušená a zralá žena ho začne přitahovat a on se jí nenápadně dvoří. Jednoho dne sebere odvahu a svěří se jí se svými city. Chudák Vilímek přes samé očekávání nepostřehl, že Anna o něj vůbec zájem nemá a že kolem ní krouží mnohem odvážnější nápadník.

Odmítnutí ho zasáhne a velká láska a obdiv se začne měnit v nenávist. A vše je ještě horší. Anna se stává oblíbenou a rozhodně si nebere servítky, když kritizuje jeho pracovní nasazení, čímž zcela viditelně podrývá jeho autoritu zástupce vedoucího.

Herec Zdeněk Řehoř si své soukromí vždy střežil a aférka s Jiřinou Švorcovou bylo to jediné, co se na něj dostalo ven. Jejich napjatého vztahu během natáčení si všimli i ostatní herci. Švorcová byla ale velikým profesionálem a nemíchala práci a soukromí.

U Řehoře to bylo jiné a napětí, které bylo i televizním divákům zřejmé, nemusel předstírat. Mimo kamery se svou kolegyní nepromluvil. Byl hluboce zasažen tím, že Jiřina jejich romantický vztah ukončila a zůstala s manželem, přestože se mu přiznala, že se zamilovala. Její první muž Jindřich Rohan ji prostě jen nechal v klidu, než její zamilování vyprchalo.

Jenže rána přišla pro Řehoře později, když se Švorcová rozvedla kvůli Jiřímu Valovi. Přestože spolu byli v jednom divadle, dával Švorcové dost najevo, co si o ní myslí, a rozhodně za tím nebyly jen rozdílné politické názory.

Ostatní herci ale s Řehořem problém neměli a většinou o něm mluvili moc hezky, přestože o jeho soukromí se toho vědělo velmi málo. První manželství s Věrou Krpálkovou mu nevyšlo a po dvou letech se rozvedli. Druhou ženou byla Jana Semrádová, se kterou adoptoval holčičku. A vedl obyčejný život. Před kamerou se objevoval většinou jako plachý hrdina a ve vedlejších rolích byl oblíbený. Vytvořil jich přes šedesát.

Určitě si ho vybavíte jako člena vodnické rodiny v komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo v oblíbeném večerníčku Krkonošské pohádky. Doma byl i v seriálech. Za všechny stačí zmínit povedený český sitcom Taková normální rodinka nebo oblíbený dramatický seriál Sanitka. Jeho láskou bylo však Divadlo na Vinohradech, kde působil 44 sezón. Volno trávil s rodinou na chalupě v Kytlici, kde se potkával se svými kolegy Miroslavem Horníčkem a Vlastimilem Brodským. Zdeněk Řehoř zemřel v listopadu 1994 ve věku 74 let.

Zdroje článku:
  • kniha Žena za Pultem (Graclík, Nekvapil),
  • autorský článek