Kvíz: Co vše víte o historickém filmu Troja

Kvíz: Co vše víte o historickém filmu Troja
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Troja. Kdo by o něm alespoň jednou neslyšel, že? Jste jeho fanoušky, nebo chcete pouze zjistit zajímavosti o tomto filmu? V našem článku si přečtete to nejzajímavější a své znalosti můžete otestovat v kvízu.

Film Troja (anglicky Troy) z roku 2004 je epický historický film, který režíroval Wolfgang Petersen a ve kterém hrají Brad Pitt, Eric Bana a Orlando Bloom. Film je volně založen na Homérově eposu Ilias, který popisuje události trojské války. 

Myslíte si, že znáte film Troja? Přesvědčit se o tom můžete ve kvízu pod článkem. 

Natáčení a herci

To, že Brad Pitt hrál Achilla, víme asi všichni. Ale víte, že se musel pro roli podrobit intenzivnímu fyzickému tréninku a že zmiňovaná role byla jedna z jeho nejvýznamnějších? Musel trávit každý den v posilovně, ovšem jaksi zapomněl na cvičení nohou. Svaly na nohou se tak musely dodělat na počítači. Praví fanoušci však vědí, že se jedná o pouhý vtípek.

Herečka Diane Kruger měla určitě mnohem příjemnější úkol. Bylo potřeba, aby přibrala. Za pár týdnů měla o sedm kilogramů víc.

Film byl postupně natáčen na různých místech, včetně Malty a Mexika. Části filmu byly natáčeny v historickém městě Valletta na Maltě. Během natáčení se však potýkali s problémy. Produkce měla starosti s počasím, jelikož se místem natáčení rychlostí až 140 km/h prohnal hurikán Marty, který poškodil některé sety.

Teď tu máme něco pro pravé fanoušky. Existuje i režisérská verze filmu, která je delší o 30 minut a obsahuje další scény a rozšířené bojové sekvence.

Design filmu

I přes to, že je film inspirován historickými a mytologickými událostmi, tvůrcům byla přenechána značná tvůrčí svoboda. Například Trojský kůň, který je klíčovým prvkem v příběhu, není v Ilias zmiňován, ale pochází z jiných antických pramenů. 

Kostýmy a zbraně byly pečlivě navrženy, aby odpovídaly době bronzové. Můžete si všimnout, že byl kladen velký důraz na detaily, především na brněních a štítech.

Troja a peníze 

Film Troja měl rozpočet pro natáčení 175 milionů dolarů. I přes smíšené reakce a hodnocení filmových kritiků byl komerčně úspěšný. Dosáhl globálního výdělku přes 497 milionů dolarů. 

Ani film Troja se neobešel bez krádeží. Jeden hlídač ze security, co měl hlídat, aby nedošlo k odcizení rekvizit, je sám kradl. Na tvorbu rekvizit se použilo více sádry než na rekvizity k filmu Harry Potter.