Harry Potter a kámen mudrců: Co znamená „Voldemort“ a kdo měl zájem o roli Harryho

Harry Potter a kámen mudrců: Co znamená „Voldemort“ a kdo měl zájem o roli Harryho
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mladý chlapec Harry Potter vyrůstá bez rodičů u svého strýce Vernona a tety Petunie. Ovšem jeho mládí není takové, jaké by si představoval. V rodině dělá poskoka, nemá ani svůj vlastní pokoj a musí snášet posměšky a útrapy od svého rozmazleného bratrance.

Jakmile Harry dovrší jedenáctých narozenin, objeví se Hagrid, který ho přivede do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Harrymu tak začíná úplně nový život plný změn, překvapení, těžkých zkoušek, ale také lásky a přátelství.

Herečka Emma Watson neměla o roli vůbec zájem

Emma Watson, která si zahrála studentku a kamarádku Harryho Hermionu Grangerovou, k roli přišla náhodně. A to tak, že producenti se samotnou spisovatelkou knihy J. K. Rowlingovou se přišli podívat i na školu, kde Emma studovala. Ačkoliv Emma o roli vůbec nejevila zájem, její učitelka ji nakonec přemluvila a konkurzu se zúčastnila úplně jako poslední.

O jakou roli měl zájem Tom Felton?

Spratka Draca ztvárnil herec Tom Felton. Ten měl ale původně zálusk na hlavní role Harryho nebo Rona. Svůj názor ale přehodnotil, jakmile viděl, že kladná role oběma vybraným mladíkům sedne. Proto se rozhodl pro záporáka Draca.

Jak vznikaly kulisy?

Scéna, kdy si Harry jde vybrat svou kouzelnickou hůlku se odehrává v prodejně hůlek u Ollivandera. Aby obchod působil naprosto reálně, muselo být vyrobeno až 36 tisíc různých krabiček. Zajímavá je i historie lokomotivy, kterou studenti odjíždějí do Bradavic. Tu tvůrci filmu našli na skládce, jde o vlak Olton Hall, který vozil lidi mezi lety 1937 až 1963.

Víte, co znamená jméno „Voldemort“?

Jméno, které se nesmí vyslovit a kterého se tak všichni bojí „Voldemort“ skutečně nahání v jeho správném překladu hrůzu. Je totiž převzato z francouzského spojení "Vol de mort", což znamená "utéct smrti".

Usedněte spolu s vašimi dětmi k tomuto oblíbenému rodinnému filmu, který vysílá televize Nova 13.11. ve 20.20 hodin.