Nádhernou čtyřpatrovou vilu si Lída Baarová nikdy skutečně neužila. Odehrála se v ní nejedna tragédie

Nádhernou čtyřpatrovou vilu si Lída Baarová nikdy skutečně neužila. Odehrála se v ní nejedna tragédie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodinná vila, která byla postavena jen a pouze pro Lídu Baarovou, její rodiče a sestru, se pyšnila nádherným výhledem na Prahu. I přesto, že se vlastně nikdy doslova nestala Lídiným domovem, je s ní tato herečka neodmyslitelně spjata již od poloviny minulého století.

Ve vile se bydlelo ještě před druhou světovou válkou

O tom, že je vila uměleckým dílem minulého století, rozhodně není pochyb. Původně se o návrh měl postarat architekt Čestmír Šlapeta. Nakonec se ale maminka Baarové, paní Babková, rozhodla pro změnu. Za návrhem honosné vily, která nápadně připomíná zaoceánskou loď, stál architekt Ladislav Žák. Prahu jako na dlani šlo z oken pozorovat již před začátkem druhé světové války. Výstavba funcionalistické vily na pražské Hanspaulce započala již v roce 1937. Postavena byla v rekordně rychlém čase za pouhý jeden rok. V začátcích se výstavbě věnovali rodiče Lídy Baarové. Ta toho času byla plně zaměstnána natáčením v Německu. Již v době, kdy se začala výstavba vily, Baarová udržovala vztah s Josephem Goebbelsem. Ten byl jedním z nejvýše postavených německých nacistických představitelů.

Baarová vilu financovala spolu s pomocí svých rodičů

Spousta lidí nechápe, kde Baarová na výstavbu vily vzala peníze. Možná poněkud překvapivé je, že si půjčila rovných 100 000 korun. Úvěr získala především díky svému otci, který jí s jejím sjednáním pomohl. Městská spořitelna pražská jí díky tomu půjčila 100 000 Kčs. Částku, která by v dnešní době představovala hodnotu okolo jednoho milionu. Baarová byla natolik úspěšná, že jí splácení půjčky nedělalo žádné problémy. 

Vila připomínala loď s nádhernými kajutami

Obrovská vila se čtyřmi podlažími byla rozdělena do dvou rodinných bytů. Jeden z nich obývali rodiče se sestrou, druhý patřil jen a pouze Lidé Baarové. Jednotlivé pokoje připomínají skutečné kajuty lodi. A to především díky velikosti pokojů i výšky jejich stropů. Ty dosahovaly maximálně 2 a půl metru. Atmosféru lodi doplňují kulatá okna. Z jedné strany jsou lodní okénka, z druhé strany do dvora zase balkony. Nádherným doplněním, ale také místem, které sestra Zorka využila ke skoku, je slunečná terasa. Ta je stylizována do podoby kapitánského můstku.

Pro rodinu to nebylo příliš šťastné místo k životu

Baarová si šťastného života ve vile příliš neužila. Do domu se natrvalo nastěhovala po německém neúspěchu v roce 1940. Její byt byl ve dvou patrech. V přízemí měla ložnici, v horním patře obývací pokoj s nádherným výhledem na centrum Prahy. Poté, co byla obviněna z kolaborace, její klidné žití v bytě bylo prakticky ukončeno. Lidový soud ji sice v roce 1946 propustil, v té době již ale rodinu stíhala jedna tragédie za druhou.

Honosná stavba měla rodinu činit šťastnou a přinášet jí nejeden pozitivní životní moment. Opak byl ale pravdou. Stavba jako by celé rodině přinášela spíše smůlu. A to především kvůli rodinným tragédiím. Milovaná maminka prodělala mrtvici, sestra Zorka spáchala sebevraždu. Zemřela poté, co se rozhodla skočit z balkonu. Lída v roce 1947 utekla do Rakouska. V roce 1951 byl z vily nadobro vystěhován i její otec.

O Lídě Baarové byl natočen i stejnojmenný film, ve kterém se vila také objevila.
O Lídě Baarové byl natočen i stejnojmenný film, ve kterém se vila také objevila. | Zdroj: © Česká televize

Dnes je dům opečováván a patří mezi kulturní památku

V roce 1958 vila přešla do správy OPBH.  Následně ji po dlouhý čas vlastnil tehdejší pražský primátor Ludvík Černý. V dnešní době je majetkem podnikatele Tibora Nemeše. Ten se o vilu poctivě stará. Dům tak nechátrá a naopak je pečlivě rekonstruován. V současné době je vila v dokonalém stavu a je jednou z kulturních památek, kterou obdivuje nejeden architekt či kolemjdoucí.