Vesničko má středisková: Který herec žil před natáčením jako bezdomovec

Vesničko má středisková: Který herec žil před natáčením jako bezdomovec
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by nemiloval českou komedii vypovídající o řidiči Pávkovi a jeho kolegovi Otíkovi, ke kterému se i přes jeho mentální zaostalost chová jako k vlastnímu. Ve filmu se můžete dále potkat s Turkem a jeho ženou Janou, která tajně udržuje románek se zootechnikem Kašparem. Jejich osudy a osudy dalších obyvatel Křečovic se vzájemně prolínají a vy si tak můžete vychutnat jejich humorné epizody.

S kým se počítalo v samotném prvopočátku?

Pro roli řidiče Pávka se nejdříve počítalo s Petrem Nárožným, ale režisér se nakonec rozhodl pro Mariána Labudu staršího. Zklamání nad jeho obsazením mu dávali všichni najevo, protože Marián Labuda byl do té doby znám spíše jako bavič v estrádách a humorných scénkách. Také role Hrabětové byl zpočátku určena pro Stellu Zázvorkovou, ale kvůli její vytíženosti roli nakonec získala Milada Ježková.

Čtěte také: Jáchyme, hoď ho do stroje! Podle Smoljaka bylo největší chybou obsadit Luďka Sobotu

Role Otíka dala herci Jánosu Bánovi zase teplý domov

Nezapomenutelného Otíka si zahrál maďarský herec János Bán. Ten byl za svou roli retardovaného Otíka neskonale vděčný, protože už několik měsíců žil na ulici. Režiséru Jiřímu Menzelovi padl herec okamžitě do oka, a tak neváhal a do role ho ihned obsadil.

Čtěte také: Smrt stopařek: Kdo byl skutečným vrahem a jak vůbec skončil

János Bán přišel s dobrým nápadem

To, že je snímek český film, si János Bán uvědomova,l a tak, aby se svůj maďarský přízvuk zamaskoval, přišel s nápadem na zubní protézu, která se tvůrcům filmu zalíbila, ale nechat si ji vyrobit a zaplatit musel už herec sám.

Čtěte také: Česká komedie Špindl 2 je dle recenzí jen reklamní kampaní s průměrným hereckým obsazením. Jedna herečka ale zazářila

Nominace na Oscara

Film se stal natolik úspěšným, že jej v kinech navštívilo necelých 5 milionů diváků. Dokonce byl nominován na Oscara, svou šanci však neproměnil. Cenu za nejlepšího herce také získal János Bán, a to na filmovém festivalu v Paříži v roce 1987.

Tuto klasiku v podání známých herců si můžete užít 21.12. ve 20.20 hodin na televizi Nova.