Jan Žižka a Kateřina: Trochu jiný milostný příběh v přicházejícím velkofilmu Jan Žižka

Jan Žižka a Kateřina: Trochu jiný milostný příběh v přicházejícím velkofilmu Jan Žižka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velkofilm Petra Jákla nepřináší na filmové plátno jen surový příběh ze středověku, ale významnou dějovou linku tvoří i milostný příběh s Kateřinou, kterou měl za úkol Žižka unést Jindřichovi z Rožmberka na příkaz krále.

„Není to film jen o šarvátkách, politice a intrikaření,“ vysvětluje Petr Jákl s tím, že jde sice o netradiční vztah mezi hlavními postavami, ale i ženské publikum čeká milostný příběh plný osudové přitažlivost, jenž zamíchá kartami osudu.

 

 

Nejočekávanější premiéra roku

Premiéra filmu Jan Žižka je 8.9. 2022 a rozhodně jde o nejočekávanější snímek roku, který přinese dechberoucí příběh zrodu nejslavnějšího husitského vojevůdce, který patří mezi 7 neporažených válečníků historie.

Film doprovází vydání knihy o filmu Jan Žižka – Příběh filmu Petra Jákla (autor: Karel Svoboda a kolektiv) k níž najdete video teaser v tomto článku  Limitovaná edice s rozšířenou realitou vychází stejný den jako film.

„Jan Žižka je příběh o zrodu vojevůdce a myslím, že lidé budou překvapeni z toho, jak je ten příběh koncipovaný. Všechno se odehrává v roce 1402, ještě před husitskými válkami, kdy byl Žižka psanec, žoldák a teprve se v něm vojevůdce rodil. V našem filmu je všechno, co je potřeba o té době vědět, aby ji člověk pochopil. Také dostatek bojů, ale především velmi silný příběh, který vás vede od začátku až do konce.“ uvádí své životní dílo Petr Jákl.

Karel Roden jako král Václav IV.,  zdroj: Bioscop / Stanislav Honzík

O filmu

Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti, a proto je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

 

 

Náročné natáčení

Film se začal natáčet po osmileté přípravě v září 2018 a točil se 56 dnů. Už první den bylo na place tři sta lidí. Velice komplikované bylo natáčení akčních a hromadných scén. Jákl se však nenechal odradit a tvrdí, že si příběh vybral proto, že je hrdý Čech.

„Myslím si, že Češi mají dobrou náturu v tom, že se umějí dohodnout, ale když je potřeba bojovat, dokážou i to. Nejsme horké hlavy, jdeme cestou kompromisů. Poté, co jsem procestoval opravdu celý svět, mi tahle povaha vyhovuje nejvíc. My Češi bychom měli být víc hrdí na to, kým jsme,“ říká Petr Jákl a zároveň potvrzuje svůj obdiv k historickým eposům, jako je Statečné srdce nebo Poslední samuraj.

Film měl původní rozpočet 272 milionů korun, ale brzy bylo jasné, že hlavně kvůli zahraničnímu hereckému obsazení konečný účet přesáhne 400 milionů korun. Obsadit známé zahraniční herce bylo nutné kvůli návratnosti vložených finančních prostředků. Navíc jen málo českých herců odpovídalo typově a splňovalo požadavky na hraní v anglickém jazyce.

Herecké obsazení

Určitě nikomu neujde účast známého herce Michala Caina, který ztvárnil jednu z klíčových roli, Pana Boreše. Žižku ztvárnil americký herec Ben Foster, hlavní ženskou roli vytvořila australská herečka a zpěvačka Sophie Lowe, Žižkova bratra hraje William Moseley, který už točil v Česku Letopisi Narnie. Jindřicha z Rožmberka si zahrál německá herec Til Schweiger.

Z českých herců uspěli Karel Roden a Ondřej Vetchý. Menší příležitost dostali třeba Jan Budař a Marek Vašut, rozhodně překvapí Ben Cristovao. A na velkém plátně se objeví nečekaně třeba Lukáš Krpálek, David Svoboda, nebo Roman Šebrle.

Film bude k dispozici i s českým dabingem. Točilo se na hradech Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kokořín či Točník a v jejich okolí. Natáčelo se také v lomu Velká Amerika, u Dolského mlýna v Českém Švýcarsku, na pražském Karlově mostě a na dalších ikonických místech České republiky. Klíčové byly přírodní lokace, jako třeba lesy a jeskyně.

Sophie Lowe jako Kateřina,  zdroj: Bioscop / Stanislav Honzík
Zdroj článku: