Grand Restaurant pana Septima: Film s cholerickým despotou panem Septimem se vrací

Grand Restaurant pana Septima: Film s cholerickým despotou panem Septimem se vrací
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není úplně známo, že rozšafná francouzská komedie s kriminální zápletkou vznikla na popud samotného Louise de Funèse a měla po více než dvaceti letech připomenout nebezpečí, které pramení z moci diktátorů. Francouzskou klasikou se můžete potěšit 12. a 13. července na ČT2.

Ve Francii je tato komedie, kterou Louis de Funès natočil v době největší slávy, doslova kultem sedmdesátých let. Samotný herec je zde ve vrcholné formě, a proto si nejen Francouzi tuto filmovou lahůdku vychutnávají opravdu s nadšením.

Stínohra, která z pana Septima v jednom okamžiku udělá muže podobnému Hitlerovi, je potom geniální a ukazuje talent komika, který byl objeven až v pozdějším věku, a přesto zanechal v evropské tvorbě nesmazatelnou stopu.

pan Septime v restauraci, zdroj: © Česká televize

Přestože je ve filmu mnoho zajímavých vedlejších postav, pozornost na sebe strhává především pan Septime, který tráví život v restauraci. Nepotřebuje jít do světa, protože svět přichází k němu.

Scény, kdy malý cholerický mužík terorizuje personál svého podniku, patří k těm nejzábavnějším. Dobře funguje i spojení s Bernardem Blierem, slavným divizním komisařem, který vyšetřuje zmizení prezidenta.

Komedie tohoto formátu se už v současné francouzské tvorbě nevyskytují a není ani nikdo, kdo by dokázal nahradit mistrovský humor Funèse. Všechno je v tomto filmu dobré, ať už jde o humor, výzdobu restaurace, příběh, herecké obsazení.

Celá první část filmu, která se odehrává prakticky v restauraci (restaurace pana Septima se nachází v Paříži na Avenue Dutuit 1), je příjemná. Co se týče druhé části, která se točí kolem zmizení a domnělého únosu prezidenta s kriminální zápletkou, ta nakonec přinese stejně humorné rozuzlení. 

Prezidenta neunesli teroristé, ale zmizel z vlastní iniciativy, protože už měl svého života právě tak dost a byl zklamaný z toho, jak se lišily jeho představy o své práci od reality. Potřeboval si odpočinout. To zmatený majitel restaurace nedokáže pochopit, protože něco jako dovolenou ani nezná.

Jednoho z kuchařů si zahrál Olivier de Funès, který se s otcem potkal i v dalších filmech jako například v komediích Senzační prázdniny, Hybernatus, Piti Piti Pa nebo Na stromě, kde si zahrál naposled. V roce 2003 vydal o svém otci knihu, sám se ale rozhodl pro povolání dopravního letce.

otec a syn, zdroj: © Česká televize

Film byl u nás nadabovaný dvakrát. Jednou francouzskému komikovi propůjčil hlas Jiří Tomek a podruhé se dabingu ujal František Filipovský, který se stal dvorním dabérem francouzské herecké hvězdy. Právě tento jeho film byl posledním, který Filipovský nadaboval.