Jak se stát tyranem: Dokument Netflixu přináší zajímavosti o největších diktátorech nedávné historie

Jak se stát tyranem: Dokument Netflixu přináší zajímavosti o největších diktátorech nedávné historie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jak se lidé jako Adolf Hitler, Saddám Husajn nebo plukovník Muammar Kaddáfí dostali k moci? Proč je takové množství lidí následovalo a sloužilo jim, přestože dělali hrozné věci?

Nová série Netflixu Jak se stát tyranem si klade za cíl na tyto otázky odpovědět a sleduje osobnosti, které pomocí strachu, manipulace a vlády železnou pěstí změnily historii tohoto světa.

S využitím historických záběrů, animace a komentářů si připomeneme některé z nejslavnějších a nejděsivějších tyranů světa. Dokumentární série se zaměřuje na některé z nejvýznamnějších vůdců 20. století, a to včetně Adolfa Hitlera, Josifa Stalina, Idi Amina nebo Mussoliniho. Zabývá se metodami, které používali k získání kontroly nad svými „poddanými“.

Třešničkou na dortu je vypravěč Peter Dinklage, což není nikdo jiný, než „královský skřet“ Tyrion Lannister z Hry o trůny, který za divácky oblíbenou roli získal 4x cenu Emmy.

Každá epizoda se soustředí na jiného diktátora a vypravěč uvádí příklady toho, jak se jednotlivým mocným mužům podařilo se tak výrazně zapsat do světových dějin.

Samozřejmě je velká pozornost věnovaná fenoménu minulého století.

Tím byl Adolf Hitler, který se z vojáčka z 1. světové války, kterému se potily ruce, stal nejvyšším vůdcem Německa, s ambicemi stát se vůdcem světa.

V jeho případě jsou k jeho úspěchu definované jasné pojmy. Krokem k úspěchu byla identifikace problémové skupiny lidí, podněcování vůči této skupině, vystupovat jako muž z lidu, označit své hnutí symbolem a uniformou, aby se lidé cítili být součástí týmu, vyčkávat na správnou příležitost a udeřit v pravý okamžik.

Se Saddámem Husajnem to byla zase jiná kapitola. Jeho díl je v duchu „rozdrcení svých soupeřů“. Základem jeho moci bylo zabíjení, mučení a vyhrožování každému, kdo mohl být potencionálně nebezpečný. Výjimka nebyla udělována ani blízkým spolupracovníkům nebo rodině.

Poučný a velice zajímavý dokument USA z roku 2021 má 6 dílů a velice dobré recenze.

Zdroje článku: