Gangsterské filmy, které oprášily staré „legendy zločinu“

Gangsterské filmy, které oprášily staré „legendy zločinu“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bezohlední lumpové nebo dobří lidé, kteří sešli na špatnou cestu? Kdo byli ve skutečnosti sympatičtí darebáci, kterým lidé fandili? Gangsterské filmy zkoumají temný svět zločinu a mužů, kteří byli schopni udělat cokoliv, aby si alespoň na chvíli našli své místo na výsluní.

Jesse James (1847-1882)

Jeden z filmů, který o něm vypráví:

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (hodnocení 73 %)

Film pojednává o jednom z nejlegendárnějších desperátů Jessy Jamesovi. Oblíbený Brad Pitt v roli arogantního, podezřívavého a nepředvídatelného Jesseho Jamese podává perfektní výkon. A ani o trochu za ním nezaostal v roli padoucha Cassey Affleck, který se dokonale na roli Roberta Forda hodil. Na režisérskou židli usedl Andrew Dominik a sám napsal i scénář. Pomalu ubíhající příběh dokresluje překrásná hudba.

Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? Snímek z roku 2003 má 157 minut a pokud jste fanoušky Brada Pitta, možná se přidáte ke skupině diváků, kteří tuto roli považují za jeho nejlepší herecké představení.

John Dillinger (1903-1934)

Jeden z filmů, vyprávějícím o Dillingerovi:

Veřejní nepřátelé (hodnocení 73 %)

John Dillinger během Velké hospodářské krize vyloupil řadu bank a pálil v nich knihy, které uváděly dluhy chudých rodin. Vždy byl elegantně oblečený a ani se samopalem v ruce neopustil své zdvořilé způsoby chování. To z něj vytvořilo hrdinu s aurou Robina Hooda. Jeho sláva netrvala ani deset let. Při odchodu z kina ho zabila FBI, bylo mu pouhých 31 let. Navzdory krátkému životu se stihl stát legendou.

Poslední z filmů je z roku 2009. Jde o Public Enemy (Veřejní nepřátelé), režírovaný Michaelem Mannem. V hlavní roli se blýskl Johnny Depp, v jedné ze svých nejlepších rolí. Parťáky mu dělali herečtí kolegové Christian Bale a Marion Cotillard.   

Filmový příběh začíná v roce 1933, kdy už byl John známým bankovním lupičem. Loupeže vždy naplánoval a dovedl mistrně zapojit celý svůj tým. Nikdy nedocházelo ke krveprolití a jeho banda měla podporu široké veřejnosti. Na Dillingerovu stopu je nasazen federální agent Melvin Purvis (Christian Bale) s úkolem Dillingera zastavit s využitím všech dostupných prostředků. Dillinger byl několikrát chycen, ale vždy dokázal uniknout nebo jinak obelstít spravedlnost. Pomalu však pochopil, že nebude unikat donekonečna.

Zdroj: