Nedávno měl „vítr v kapse“ a běhal „za láskou mezi kapkami deště“: Lukáš Vaculík už oslavil 59 let

Nedávno měl „vítr v kapse“ a běhal „za láskou mezi kapkami deště“: Lukáš Vaculík už oslavil 59 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Možná to tak nevypadá, ale právě tento nenápadný herec byl v 80. letech nejen jedním z nejpopulárnějších herců, ale také velkým sex idolem tehdejší mladé generace dívek a žen.

Lukáš Vaculík vystudoval herectví na konzervatoři v Praze. V celovečerním filmu debutoval ve snímku Láska mezi kapkami deště (1979), který režíroval Karel Kachyňa. Zde měl možnost zahrát si s hereckými velikány, jako byl Vladimír Menšík a Rudolf Hrušínský. Příběh zasazený do 30. let na pražské předměstí Žižkova zachycuje poetiku prvních lásek a všeho, co k životu v té době patřilo.

Popularita přišla o pár let později s televizním seriálem Dobrá voda (1982) z atraktivního prostředí chovu koní. Ve stejný rok šel do kin film Jaroslava Soukupa Vítr v kapse, který ústřední dvojici Lukáš Vaculík – Sagvan Tofi dostal do nejednoho dívčího snění. Příběh nerozlučných kamarádů, kteří sbírají po maturitě své první zkušenosti v práci a s láskou, vyústí v tragédii, kdy Tofi umírá po havárii na motorce. To výrazným způsobem ovlivnilo život jeho kamaráda.

V roce 1985 přišel další film, který potvrdil hercův talent. Snímek Láska z pasáže je vzpomínkou na časy minulé, na atmosféru pražských diskoték, šmelináře všeho druhu, a trochu tajemný svět veksláků. V roce 1988 opět režisér Soukup sáhl pro svůj film Kamarád do deště po osvědčené dvojici Vaculík – Tofi. Mládenci se z nutnosti museli ponořit do světa veksláků a dostali malou životní lekci. Nic si ale nenechali líbit a ničemům, kteří je napálili, vše vrátili. Komedie se svým nadhledem a humorem je i po letech zajímavým ohlédnutím za dobou minulou. Úspěch filmu byl motivací ke vzniku porevolučního filmu Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu (1992).

Díky své popularitě se ještě krátce po revoluci uměl herec prosadit. Zahrál si v prvním soukromě produkovaném filmu Tankový prapor (1991) pod režijním vedením Víta Olmera. Potom přišla celá řada filmů, ale nešlo o tak úspěšné projekty. Bylo to možná dáno i tím, že s přibývajícím věkem ztratil herec trochu ze své atraktivity.

Znovu se připomenul v roce 2013 ve filmu Příběh kmotra. Film se inspiroval knihou, kterou napsal Jaroslav Kmenta. Po boku s Ondřejem Vetchým diváky vtáhli do děje v prostředí novodobé podnikatelské elity, která se po revoluci chopila příležitosti. V roce 2018 byl obsazený do úspěšného dvoudílného televizního filmu Methanol, inspirovaného opravdovou kauzou spojenou s prodejem nebezpečného alkoholu, kterou máme ještě v živé paměti.

Vaculík nezanedbal ani seriálovou tvorbu a na rozdíl od jiných hereckých kolegů si role vybírá. Mohli jste ho vidět v seriálu Černí baroni, Proč bychom se netopili, Rapl nebo v seriálu Temný kraj, kde si i přes svůj mírně zchátralý zevnějšek opět získal popularitu u ženského publika.

Zajímavost ze soukromého života:

Herec se soudil s bulvárním týdeníkem Pestrý svět, který o něm v roce 2006 zveřejnil článek zmiňující jeho homosexualitu. Vaculík se bránil podáním trestního oznámení, to bylo ale odloženo. Neuspěl ani s ústavní stížností. Podal občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti a požadoval omluvu a 300 tisíc korun jako odškodnění. Případ se táhl roky, než nakonec uspěl. U soudu ho podpořil herecký kolega Ondřej Vetchý a jeho manželka, se kterou má syna.

Zdroj: