Hvězdná brána: Fanoušci tohoto sci-fi fenoménu se mají na co těšit

Hvězdná brána: Fanoušci tohoto sci-fi fenoménu se mají na co těšit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O natáčení úspěšných příběhů, které divákům už před třiceti lety přinesl film Hvězdná brána a později i několik řad seriálu, se mluví už od roku 2013. Konečně produkční studio MGM potvrdilo, že pracuje od začátku roku na nových verzích filmové i televizní Hvězdné brány.

Hvězdná brána je sci-fi fenomén, který začal před třiceti lety v říjnu 1994 premiérou úspěšného stejnojmenného celovečerního filmu, který režíroval Ronald Emmerich.

Na film postupně navázaly tři hrané seriály: Hvězdná brána, Hvězdná brána: Atlantida a Hvězdná brána: Hluboký vesmír. Dále vznikl i webový seriál Hvězdná brána: Třetí říše a animovaný seriál Stargate Infinity (Hvězdná brána: Nekonečno).

Hvězdná brána vychází z myšlenky, že rozvoj lidstva ovlivnily vyspělé mimozemské civilizace ze vzdálených částí vesmíru. Hvězdná brána je vysoce sofistikované technologické zařízení, které vytvoří červí díru, s jejíž pomocí se dá rychle přesouvat z jednoho místa v kosmu na další.

Červí díry patří k záhadám vesmíru a už v roce 1955 vznikla teorie Alberta Einsteina a Nathana Rosena o cestování vesmírem nadsvětelnou rychlostí. Právě takový způsob pro pátrání ve vesmíru vybrala celá řada tvůrců pro své fiktivní sci-fi příběhy. Tento způsob cestování najdete v seriálech jako Star Trek, Battlestar Galactica, Futurama, Červený trpaslík, Farscape či Městečko záhad a ve filmech Avengers: Infinity War, Interstellar, Kontakt, Thor nebo Horizont události.

Další populární, ale méně uznávanou teorií, o kterou se opírá zápletka Hvězdné brány, je ta, podle níž postavili egyptské pyramidy mimozemšťané. Na natáčení filmu spolupracoval egyptolog a profesor antropologie Kalifornské univerzity Stuart Tyson Smith. Působil jako odborný konzultant a jeho úkolem bylo zajistit, aby starověké egyptské hieroglyfy a jazyk, který ve filmu zazní, co nejpřesněji odpovídaly skutečnosti.

Zajímavosti o filmu Hvězdná brána

Kurt Russell
Kurt Russell | Zdroj: Carolco Pictures Inc. / FTV Prima

Dnes existuje několik verzí filmu Hvězdná brána, které jsou různě dlouhé. Původní sestřih uvedený v kinech má 121 minut, speciální edice 128 minut a režisérský sestřih má 130 minut. Ten pak začíná nově přidanou úvodní scénou, která odhaluje, kdo byl lidským hostitelem „boha” Ra. Navíc existuje ještě také „alternativní” sestřih dlouhý 116 minut.

Hvězdná brána měla původně černou barvu, ale protože vypadala jako obří pneumatika, na poslední chvíli před začátkem natáčení filmu byla natřena na stříbrno.

Roland Emmerich a Dean Devlin od začátku zamýšleli, že film Hvězdná brána bude prvním dílem trilogie, ale na následující dvě pokračování nikdy nedošlo.

Scenárista Dean Devlin později prozradil, že ve druhém filmu měla být na Zemi objevena další hvězdná brána. Pokračování mělo vycházet z jiné mytologie než egyptské a ve třetím díle mělo vyjít najevo, že všechny mytologie z různých částí světa jsou navzájem provázané. Pro pokračování se počítalo s návratem herců Kurta Russella a Jamese Spadera v rolích původních hrdinů – plukovníka Jacka O’Neilla a doktora Daniela Jacksona.

Dean Devlin tvrdí, že pokud by byla pokračování úspěšná, mohly vzniknout ještě další filmy nezávisle na existenci úspěšného televizního seriálu. Ale produkční studio MGM se nakonec rozhodlo dát přednost seriálu.

Z poznámek režiséra a scenáristy Rolanda Emmericha později vycházel spisovatel Bill McCay a postupně napsal pět románů, ve kterých pokračuje dobrodružství původních filmových hrdinů. 

Seriál Hvězdná brána

Seriál Hvězdná brána (Stargate SG-1 nebo jen SG-1) měl premiéru v roce 1997. Postupně vzniklo 10 sérií, které mají celkem 214 epizod. Děj seriálu volně navazuje na původní film. Začíná asi o rok později od objevení hvězdné brány, když se americká armáda dozvídá, že se s její pomocí může dostat na mnoho dalších mimozemských světů.

V seriálu Hvězdná brána se objevují hrdinové z filmu, plukovník Jack O’Neill a doktor Daniel Jackson, v podání jiných herců – Richarda Deana Andersona (MacGyver) a Michaela Shankse (Nemocnice Hope). Příjmení plukovníka O’Neilla bylo zároveň změněno na O’Neiill (s dvěma „i”). Zápletka znovu vychází z egyptské mytologie, ale také z řecké a norské i z mýtů o králi Artušovi.

Ještě v době premiérového vysílání seriálu Hvězdná brána vznikl první oficiální spin-off. Hvězdná brána: Atlantida (Stargate Atlantis nebo SGA) měla premiéru v roce 2004. Postupně bylo natočeno 5 sérií, které mají celkem 100 epizod. Děj navazuje na konec sedmé a začátek osmé série Hvězdné brány a odehrává se na starověké mimozemské základně na Antarktidě. Začátek zápletky Atlantidy byl zahrnut do příběhu prvního seriálu a oba pořady se následně vysílaly současně. 

Jeden z dalších filmů je světovým rekordmanem

Na seriál Hvězdná brána navázaly v roce 2008 filmy Hvězdná brána: Archa pravdy a Hvězdná brána: Návrat. Film Hvězdná brána: Návrat se natáčel na Arktidě, a je proto zapsán v Guinnessově knize rekordů jako film natočený nejdále na severu.

Další seriály

Druhý spin-off Hvězdná brána: Hluboký vesmír měl premiéru v roce 2009. Postupně vznikly dvě série, které mají celkem 40 epizod. Seriál se odehrává na palubě starověké mimozemské lodi vybavené hvězdnou bránou, která se pohybuje neprozkoumanou částí vesmíru několik tisíc světelných let daleko od naší galaxie Mléčná dráha. Hlavní hrdinové se ocitají nešťastnou náhodou na palubě lodi, snaží se přežít a vymyslet, jak se vrátit zpátky domů.

V roce 2017 byl uveden krátký webový seriál Hvězdná brána: Třetí říše, který se odehrává už v roce 1939, tedy před hlavními událostmi filmu. Mladá hrdinka se snaží zachránit svého otce, který se zapletl do objevu hvězdné brány v Egyptě, a střetne se přitom s nacisty i nepřátelskými mimozemšťany.

Ve filmu se velitelství hvězdné brány nachází na fiktivní armádní základně v pohoří Creek Mountain. Pro potřeby seriálu bylo „přesunuto” do vojenského komplexu Cheyenne Mountain, kde sídlí skutečná základna amerického letectva.

Většina z hlavních hrdinů seriálu Hvězdná brána jsou členy amerického letectva a před kamerou nosí autentické uniformy.

Americké letectvo se aktivně podílelo na natáčení seriálu. Mimo jiné filmařům umožnilo přístup do vojenského komplexu Cheyenne Mountain, kde vznikly některé záběry. Členové letectva se také podíleli na natáčení jako odborní konzultanti. Letectvo navíc zapůjčilo stíhačky T-38 Talon, F15 a F16. Členové US Air Force se také často objevovali v komparsu.

Některé scény z první epizody 4. série vznikaly na palubě vyřazené ruské ponorky třídy Foxtrot, kterou její soukromý vlastník dopravil na natáčení z Vladivostoku.

Natáčení filmů Archa pravdy a Návrat probíhalo mimo jiné na palubě americké nukleární ponorky USS Alexandria (SSN-757) a v prostorách arktické laboratoře pro aplikovanou fyziku, které spravuje americké námořnictvo.

Někteří fanoušci seriálu věří, že ve vojenském komplexu Cheyenne Mountain je ukrytá skutečná hvězdná brána.

V roce 2017 byla Hvězdná brána zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdéle vysílaný sci-fi seriál (bez přerušení).

Asteroid 99942 Apophis, který v prosinci 2004 krátce vyvolal obavy, že by se mohl srazit se Zemí, byl pojmenován podle hlavního padoucha v seriálu Hvězdná brána.

Film Hvězdná brána (Stargate) je ve vysílání 6. 4. na Prima COOL večer, kultovní seriál je ve vysílání každý všední den odpoledne.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text