Červený trpaslík: Sitcom, který uchvátil svět

Červený trpaslík: Sitcom, který uchvátil svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když byl v únoru 1988 na BBC2 poprvé odvysílán Červený trpaslík – půlhodinový sitcom o svérázné skupině postav opuštěných na vesmírné lodi daleko v budoucnosti, o úspěšnosti se vedly dlouhé debaty. Zaujme to vůbec někoho, ptali se tvůrci.

Autoři scénáře spisovatelé Rob Grant a Doug Naylor strávil 3 roky tím, že byli odmítnuti téměř kýmkoli, kdo měl v BBC jakoukoli pravomoc. Ani když konečně uspěli a začalo se natáčet, seriálu nikdo nevěřil a podle toho vypadalo i herecké obsazení, které netvořili populární herci situačních komedií, ale básník, impresionista, tanečník a stand-up komik. Show navíc kombinovala dva žánry (komedii a sci-fi), což nikdo nedoporučoval.

O více než tři desetiletí později je Červený trpaslík jednou z nejznámějších sci-fi franšíz na planetě a pravděpodobně nejoblíbenější vědecko-fantastickou komediální podívanou, která kdy byla vytvořena. Jeho původní vysílání BBC zahrnovalo osm sérií a 52 epizod v průběhu jedenácti let, zatímco oživení digitálního vysílání Davea v jednadvacátém století zatím vyústilo ve třídílný speciál k výročí, po kterém následovaly tři plné šestidílné série, celovečerní speciál, a dokonce ucelený třídílný retrospektivní dokumentární cyklus. A co víc, příběh byl adaptován a rozšířen do románů, komiksů, rozhlasové produkce a široké škály nejprodávanějšího zboží. Z herců Craiga Charlese, Chrise Barrieho, Dannyho Johna-Julese a Roberta Llewellyna jsou dnes hvězdy a seriál ovlivnil žánr sci-fi i komedie.

Jak to začalo

Červený trpaslík začal život, když se spisovatelé Rob Grant a Doug Naylor rozhodli napsat rozhlasový sitcom založený volně na sérii skečů nazvaných „Dave Hollins: Space Cadet“ z jejich seriálu Son of Cliché v rádiu. Poté, co začátkem 80. let prošel scénář kolem několika možných producentů, show konečně našla domov v BBC North v Manchesteru, pod záštitou Paula Jacksona a Petera Ridsdale-Scotta. Ačkoli kvůli několika nešťastným náhodám (například stávka elektrikářů) hrozilo, že z natáčení nic nebude, nakonec byla přece jen první série v roce 1987 natočená a následující rok odvysílaná na BBC2.

Seriál byl původně postavený na příběhu osamělého astronauta v hlubokém vesmíru, který má co do činění se šíleným počítačem. Nakonec však začal žít svým vlastním životem a diváci se seznámili s Davem Listerem (Craig Charles), který se stal posledním živým člověkem, když únik radiace zničil zbytek posádky lodi. Objevil se Arnold Rimmer (Chris Barrie), jeho spolubydlící, vzkříšený jako nehmotný hologram. Posádku doplnil kocour (Danny John-Jules), jediný přeživší z rasy humanoidních kočkovitých šelem, které se vyvíjely v nákladovém prostoru po dobu tří milionů let. Partičku doplňoval Holly (Norman Lovett), jako stále senilnější počítačová osobnost lodi, Kryton – sanitární android, jemuž se časem podaří částečně vymanit ze svého naprogramování a K. Z. Kochanská – důstojnice z lepší společnosti.

Ani po první sérii neměl sitcom vyhráno a jeho sledovanost šla prudce dolů. Nakonec bylo ale všechno úplně jinak a pokračovat v natáčení se ukázalo být velmi šťastným rozhodnutím.

Ocenění

Původní vysílání Červeného trpaslíka na BBC2 v letech 1988 až 1999 z něj udělalo nejdelší situační komedii, kterou kdy tento kanál vysílal, a druhou nejdéle vysílanou britskou sci-fi sérii všech dob (po Doctor Who). Jeho vrchol sledovanosti 8,05 milionu, dosažený v roce 1999, zůstává nejvyšším, jaký kdy situační komedie BBC2 dosáhla.

Snad nejprestižnější úspěch show přišel v roce 1994, kdy epizoda šesté série „Gunmen of the Apocalypse“ získala mezinárodní cenu Emmy za populární umění. Ve stejném roce si tato série také odnesla cenu British Comedy Award za nejlepší sitcom BBC. Seriál byl oceněný cenou Royal Television Society za řemeslné zpracování, design, vizuální efekty i osvětlení.  

V roce 2007 fanoušci zvolili Červeného trpaslíka jako „Nejlepší sci-fi show všech dob“.

Sitcom dosáhl také mezinárodního úspěchu, od svého zahájení se pravidelně vrací na obrazovky ve Spojených státech, Austrálii, Japonsku, Španělsku, Francii a Německu a samozřejmě svou základnu věrných fanoušků má i u nás. Proto se letos na jednu významnou akci v dubnu do Prahy chystají hvězdy Chris Barrie a Craig Charles které známe jako Rimmera a Listera.

Zdroje článku: