Richard Dean Anderson nemá doma sbírku prestižních zlatých sošek, ale jako MacGyver se stal idolem mnoha kluků

Richard Dean Anderson nemá doma sbírku prestižních zlatých sošek, ale jako MacGyver se stal idolem mnoha kluků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z nebezpečí se dostal většinou tím, co našel ve vlastních kapsách. Jako protipól svalnatých a po zuby ozbrojených hrdinů předvedl, že někdy může stačit k záchraně nebo k vítězství nad nepřáteli obyčejný rozum.

Vzhledem obyčejný kluk začal svou hereckou kariéru už docela dávno. Poprvé se objevil v dlouhodobém a dobře hodnoceném seriálu General Hospital, kde ztvárnil lékaře Dr. Jeffa Webbera, syna dlouholeté postavy GH Dr. Steve Hardyho. Anderson hrál postavu po dobu pěti let a další roky se živil tím, že jezdil po estrádách a propagoval seriál. Získal i několik menších filmových rolí, ale na své zásadní role si ještě musel počkat.

Byl vybrán, aby hrál MacGyvera, protože nebyl příliš mužný

První série MacGyver byla vyrobena již v roce 1985. Sérii zčásti připravil Henry Winkler, kterému se podařilo nápad prodat společnosti Paramount. Během hledání jejich MacGyvera byli herci, kteří se ucházeli o roli, příliš mužní.

Ne, že by Richard Dean Anderson nebyl vzhledem muž, ale tvůrci seriálu šli trošku proti proudu a nehledali svalnatého krasavce. Hledali herce, který by věrohodně ve své roli používal více mozek než svaly. Anderson naprosto odpovídal jejich představám. Série se točila kolem speciálního agenta, který si dokázal v každé situaci poradit právě tak, že měl dost znalostí, které mohl uplatnit a nevsázel na hrubé násilí.

Kvůli nehodě se střelnou zbraní, která skončila smrtí jeho přítele, MacGyver raději zbraň nepoužíval, a dokonce ji ani nenosil. Dával přednost méně násilným metodám řešení problémů. Jeho vědecké poznatky a metody byly dokonce prověřeny skutečnými vědci, aby MacGyverova řešení byla co nejreálnější. Možná pro nestandardní způsob, jak tvůrci vykreslili seriálového hrdinu, si MacGyver diváky připoutal na celých sedm sezón, a dokonce ještě pro televizi natočil dva filmy. Po letech se ještě ke své postavě vrátil v televizní minisérii, ale to už byl mezi diváky známý díky nové postavě.

Další seriálový úspěch

Po pětileté pauze od dobrodružství svého seriálového hrdiny kývl na další projekt. Inspirovaný celovečerním filmem, vznikl seriál Hvězdná brána.

Richard Dean Anderson získal hlavní roli plukovníka Jacka O'Neilla, roli, kterou hrál Kurt Russell ve filmu Roland Emmerich z roku 1994. V roli se objevoval celých 8 sezón a z hodnosti plukovníka si polepšil až na generála.

V posledních dvou sezónách seriálu (sezóny 9 a 10) byl Andersonův O'Neill pouze postavou, která se do děje vracela z minulosti. Herec však roli neopustil a vrátil se v plné síle pro film Stargate Continuum (Hvězdná brána: Návrat) v roce 2008. Objevil se také v Hvězdná brána: Atlantida – Vynoření a v Stargate SG-1: Children of the Gods. Jeho stopa v tomto sci-fi příběhu je nesmazatelná.

Ohlášený odchod do penze

Naposled se před kamerami herec objevil v roce 2013, kdy ohlásil odchod do penze. 23. ledna oslaví 74. narozeniny, ale netráví život v ústraní. Spolupracuje s řadou ekologických organizací po celém světě a pravidelně přispívá na své webové stránky, které sice nespravuje, ale je v kontaktu se svými fanoušky. Rád se podělí o své zážitky ze soukromého života a propaguje nejen svou práci herce, ale i ekologické aktivity. Na webu fanoušky pobavil třeba tím, že se 1. ledna podělil o svůj pracovní program. Jeho soused má skupinu pávů a nechává je volně, takže na Nový rok MacGyver uklízel v okolí svého domu jejich výkaly, protože desítka pávů se rozhodla trávit čas u jeho domu. Trpělivý čtenář najde i vzpomínku na duben loňského roku, kdy herec navštívil Prahu.

Navzdory popularitě a celé řadě milostných dobrodružství si na vážný vztah počkal a až v 46 letech se usadil. Za dva roky se mu narodila dcera, o které rád tvrdí, že mu změnila život. Se svou rolí otce se rád chlubil mezi svými fanoušky.

S rodinou žije střídavě ve Vancouveru a v Malibu. Občas si od popularity zajede odpočinout na chatu uprostřed divočiny, kterou má někde v severní Minnesotě.

Zdroje článku: