Hořký svět: Michal pořád váhá, zda udělal s pivovarem dobře

Hořký svět: Michal pořád váhá, zda udělal s pivovarem dobře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byl to on, kdo s otcem v pivovaru strávil nejvíce času. Po škole nešel ani na výšku a makal jako šroub. Jenže když Bořek Vízner, vyhlášený sládek, propadl alkoholu, šlo to s pivovarem z kopce. Michalův táta byl spíše obchodnicky zaměřený a pivo vařit neuměl. Proto se teď nemůžete divit, že se to v Michalovi pere. 

Byl to Michal, který byl jako první proti prodeji pivovaru 

Ačkoliv se teď často cuká, právě Michal jako první navrhl, aby se pivovar, se kterým má spojené své dětství i dospívání, neprodával. V té době si Štěpán ještě ťukal na čelo. Kdyby se totiž pivovar prodal podle plánu, znamenalo by to pro něj a pro Veroniku, že splatí hypotéku, a konečně se vymaní z dluhů.

Jenže pak se věci daly do pohybu a Štěpán začal brát dědictví jako znamení shůry. Sehnal sládka k prodeji a nabídl dluhopisy podniku. Celou akci posvětil dokonce farář Pobřežan (herec Václav Kopta). V té době už ale Michal s prodejem souhlasil. Nejspíš za to mohla Veronika, která v Michalovi rozdmýchala touhy poznávat svět.

Upřímně mu řekla, že celý život nevytáhl paty z Pobřežan a měl by se sebou něco dělat. Potom Michal na zahradě Zdeny, kterou náhodou potkal, nalezl veterána s vysokou hodnotou. Svěřil se o něm kamarádovi, který auto i kšeft z něj ukradl pro sebe. Kvůli tomu Michalovi nezbývalo nic jiného, než na spolupráci v pivovaru kývnout. Bohužel jeho rozhodnutí netrvalo dlouho. Potkal totiž chlápka z vedení pivovaru v Chodějově a rozhodl se své štěstí zkusit u konkurence. 

Veronika (Berenika Kohoutová) nasadila Michalovi brouka do hlavy, Zdroj: Pavel Gwužď/ Nextfoto

Michal a Štěpán Berkovi, ačkoliv jsou bratři, jsou každý úplně někde jinde. Na chvíli možná oba doufali v to, že je společné vedení pivovaru spojí, to se ale přepočítali. Jen jestli za jejich neustálými hádkami nestojí spíše fakt, že jsou jen polovičními bratry. Asi v šestém díle Hořkého světa se totiž ukázalo, že prvorozený Štěpán je synem Bořka Víznera.

Michal je zručný, ale neví, co se sebou 

Michal Berka (herec Jakub Štáfek) je velmi zručný kluk. Dokonce se na něj Bořek obrátil s prosbou, aby opravil střechu kostela. Farář totiž všechny peníze svých oveček použil jako investici, když možná trošku zbrkle koupil dluhopisy pivovaru. V té chvíli však cítil něco mezi nebem a zemí. Když potom Bořkovi posvětil jeho rozhodnutí vrátit se k vaření piva, myslel si, že mají z půlky vyhráno. Jenže Michal je coby částečný majitel pivovaru rizikovým faktorem, a to hlavně kvůli jeho nerozhodnosti.

V divákovi budí dojem, že neví, co se sebou. Neumí využít svůj potenciál, možná se něčeho bojí. Od pivovaru by však ruce pryč dávat neměl. Když se totiž prolomí jeho prokletí, bude rád součástí něčeho, co se společnými silami povedlo. Přece nechce zažívat šťastné chvilky pivovaru Sázava u konkurence v Chodějově!

Zdroj článku:
  • Autorský text