Herec: Jakou cenu za kariéru zaplatí? Třídílná minisérie popisuje následky zvěrstev estébáků na (ne)obyčejných lidských osudech

Herec: Jakou cenu za kariéru zaplatí? Třídílná minisérie popisuje následky zvěrstev estébáků na (ne)obyčejných lidských osudech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dramatický příběh očima mladého nadšeného herce popisuje období hrůzných padesátých let dvacátého století. Se sledováním hercova osudu si můžeme klást otázku, zda-li my sami bychom obstáli ve velkých morálních zkouškách totalitního režimu, období předstírání, strachu a lží.

Stanislav Láník (Jan Cina) žije jen s babičkou (Emilii Vašáryovou) a sestrou Anežkou (Jenovéfa Boková). Příběh se odehrává v roce 1952 a rodina se špatným kádrovým posudkem rozhodně nemá na růžích ustláno. Otec jako voják západní armády padl ve druhé světové válce, matka zemřela ve vězení, neprávem odsouzena jako kolaborantka.

Hlavní postava v podání Jana Ciny byla inspirována bývalým šéfem činohry Národního divadla v Praze.

Stanislav je talentovaný ochotnický herec a netají se touhou po profesionální dráze. Ke spolupráci ho však začne nutit Státní bezpečnost a vydírá ho jeho homosexuální orientací. Zaplétá se tak do daleko náročnějších a nebezpečnějších hereckých rolí, režírovaných přímo StB. 

Sestru Anežku si zahrála dcera bývalého disidenta Johna Boka, Jenovéfa Boková. Ta se při zpracování role ve svém otci zhlédla. “Rázná, výbušná, ale zároveň ryzí a hodná duše,” tak si Anežku talentovaná herečka pojmenovala. 

Film vznikl podle scénáře Petra Boka a Pavla Gottharda, režie se ujal Peter Bebjak známý Kriminálkou Anděl nebo Případy 1. oddělení. Záměrem filmu není soudit. Snahou tvůrců bylo dát divákům pochopit jednání a motivace jednotlivých postav příběhu v této, pro naši zemi, nelehké době.

Poslední díl třídílného dramatu odvysílá Česká televize v neděli 25. 10. ve 20:10.