Zajímavé sci-fi, jen bez zelených mužíků

Zajímavé sci-fi, jen bez zelených mužíků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Star Wars, Vetřelec, Terminátor, Matrix a nespočet dalších patří mezi klasické představitele žánru sci-fi. Existují také filmy, které používají možnosti tohoto žánru svébytně a staví ho na hranu s žánrem jiným. Vznikají tak rozporuplné a zajímavé filmy. Na tři z nich se dnes podíváme.

Polemizovat o tom, jaký film z žánru science fiction je nejlepší, bychom mohli značně dlouhou dobu. Určitě by při vyjmenovávání zaznělo několik stokrát ohraných titulů, dílů rozsáhlých filmových ság, jako jsou Terminátor, Vetřelec, Star Wars, Matrix. Nebo díla novější, ku příkladu Interstellar, Na hraně zítřka a podobné. Tento článek pojednává o zajímavých sci-fi filmech, které stojí někde na rozhraní sci-fi a jiného žánru, a které dokazují, že i bez efektů za miliardy je možné vytvořit silný příběh se zajímavou nosnou myšlenkou.

Pozemšťan; The Man from Earth (2007)

Za zmínku stojí Pozemšťan, který zaměstnal devět herců, dvě kamery a jeden obývací pokoj. Mluvit o tomto filmu pouze jako o science-fiction by bylo značně krátkozraké. Jedná se o drama s příjemným nábojem, který je vytvořen díky spekulativnímu přírodnímu jevu. Snímek tedy stojí na rozhraní žánrů. John Oldman, profesor historie, se po deseti letech loučí se svými kolegy. Ti ho překvapí u něj doma, v již zmíněném obývacím pokoji, a rozvinou debatu o důvodech ukončení spolupráce s univerzitou. Diskuse začne být zajímavá, když se jedna z přítomných zmíní o elixíru mládí, který nejspíš John Oldman užívá, jelikož za deset let nezestárl ani o den…

Svět podle Prota; K-Pax (2001)

I když je Kevin Spacey trnem v oku velkému množství lidí kvůli sérii obvinění ze sexuálního obtěžování, které se neprokázalo, je nadále kvalitním hercem, který má za sebou několik úspěšných snímků a rolí. Svět podle Prota je jedním z nich. Pojednává o muži, který o sobě tvrdí, že pochází z planety K-Pax a na Zemi je pouze na návštěvě. Celý příběh dostane vyšší rozměr v okamžiku, kdy je Prot (návštěvník z K-Paxu) představen skupině astrofyziků a vyzván k identifikaci své domácí planety.

Všemocný; Limitless (2011)

Dát si pilulku a vzpomenout si na každou věc, kterou jste se v životě naučili, nebo kterou jste slyšeli. Jedna jediná pilulka a aktivují se všechny nabyté vědomosti. Řešení problémů na dosah. Schopnost mluvit cizím jazykem. Co byste chtěli udělat? Napsat knihu? Vytvořit lék na rakovinu? Vše na dosah ruky. Chtěli byste ji? Film Všemocný vás do této utopie dostane. Příběh má sice několik děravých míst, ale i tak se jedná o příjemnou podívanou se zajímavou myšlenkou.