První školní den, jímavý snímek o dospívání z mrazivého Švédska

První školní den, jímavý snímek o dospívání z mrazivého Švédska
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Školáci mají za sebou první školní den. Mnozí z nás si na svůj start ve světě vzdělávání ještě živě vzpomínají. První školní den malého Johna je jiný. Chybí v něm rodiče.

Těžkosti dospívání ve stínu prvního školního dne

Snímek První školní den vypráví o malém školákovi, který poprvé zjišťuje, že školní svět má svá pravidla a umí být leckdy poměrně krutý. Průvodcem na této cestě se mu stává jeho starší bratr, který se v tento den objevuje zcela nečekaně.

Starší Mika je tak do určité míry přinucen být mladšímu sourozenci oporou a převzít úlohu rodičů.

Zároveň v některých okamžicích stále probleskuje, že i jedenáctiletý Mika si stále přeje být hlavně bezstarostným dítětem.

Silný příběh neotřelým způsobem zpracovává problematiku dospívání, které v tomto případě nastalo příliš brzy. Střídají se v něm bolestné okamžiky naznačující, že dětství skutečně skončilo, ale i chvíle naivní bezstarostnosti, které s sebou zároveň přinášejí naději, že je možné dítětem ještě zůstat.

Festivalový hit ze Švédska i ve Varech

Krátkometrážní snímek vznikl pod režijní taktovou švédské režisérky Marie Eriksson. Ta má ve své režijní filmografii již několik krátkých filmů. Navíc se již od studií věnuje problematice dětských herců. Na toto téma taktéž napsala i svou diplomovou práci. Zkušenosti v oboru tak mohla bohatě zúročit právě ve svém absolventském filmu.

Představen byl tento film také v roce 2017 v rámci sekce První podání na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Tato část festivalu pod patronátem European Film Promotion si dává za cíl upozornit na mladé tvůrce.

Světovou premiéru si však film První školní den odbyl již dříve, a to na festivalu krátkých filmů v Aspenu. Odtud si také odvezl ocenění The Youth Award a Best Student Short. Ostatně úspěšným počinem byl už předešlý film Marie Eriksson s názvem Annalyn.