30 případů majora Zemana: V příběhu z roku 1955 Bláha likviduje každého, kdo by ho mohl ohrozit

30 případů majora Zemana: V příběhu z roku 1955 Bláha likviduje každého, kdo by ho mohl ohrozit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dvanáctý díl, Kleště, je pokračováním příběhu z roku 1954. Objeví se zde ale i známé postavy z roku 1952. Zeman bude opět na stopě Pavla Bláhy, který je však vždy o krok před kriminalistou. Vrací se i další postavy, které by měly konečně zaplatit za své zločiny.

Tichou noční krajinou se v sanitce řítí doktor Hejtmánek (Otakar Brousek), jenž zabil lodníka Berku z lodi, která připlula z Německa. V sanitce, jež míří do sanatoria v Karlových Varech, necestuje sám. Doprovází pacienta po plastické operaci obličeje. Tím není nikdo jiný než agent Pavel Bláha. Ve Varech na ně čeká Hejtmánkův známý, doktor Hons (Eduard Cupák). Ten má Bláhu ukrýt, dokud se mu tvář nezahojí. Identitu nového pacienta zatím nezná. Bláha dostává bydlení v klidném podkroví vily Mimóza. 

Hejtmánek má další úkol –⁠ musí v divadle kontaktovat vlásenkáře Igora Grebnera (Josef Kemr). Úkolem vlásenkáře je zapracovat na vzhledu nového pacienta. Grebner musí také obstarat pro Bláhu nové doklady.  

Druhý den si Bláha vybírá nový vzhled a identitu. Bude z něj pan Kulhánek. S novou podobou se vydává do bufetu v divadle. Tam ale potkává starou známou, která ho pozná i tak. Inka Čadková (Carmen Mayerová) a její manžel měli odletět před časem do Německa spolu s Bláhou (Hon na lišku). Inka je trochu naštvaná, protože si musela odsedět dva roky ve vězení. Inka Bláhovi vyhrožuje, nicméně nakonec skončí u něj v posteli. Chce, aby jí pomohl dostat se za hranice. Pokud tak Bláha neučiní, udá ho.  

Carmen Mayerová mnoho let po natáčení seriálu
Carmen Mayerová mnoho let po natáčení seriálu. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Bláha má v plánu ji zabít, ale ona ho prohlédne a přesvědčí ho, že má pojistku ve formě dopisu, který nechala u kamarádky. A dopis by zajímal policii. Po návratu domů se Inka pohádá s Čadkem a nepřímo mu řekne, s kým strávila noc. Ten ji zbije. Je rozhodnutý navštívit Zemana a udat Bláhu.  

Zeman začíná organizovat akci na Bláhu, ale nechává sledovat i Čadka. Z Ohře byla vylovena mrtvola Čadkové a její muž patří mezi podezřelé. Přibývá další mrtvola. Grebner byl nepohodlným svědkem – ⁠s jeho zálibou v narkotikách nebylo těžké se ho zbavit tak, aby to vypadalo jako předávkování barbituráty. Nakonec se setkání s Bláhou stává osudným i pro primáře Honse, který začal Bláhu vydírat. Bláha mu jediným úderem zlomí vaz.  

Na scénu se vrací i Bína (František Filipovský), který nakonec u výslechu prozradí, že Berku z lodi zabil Hejtmánek. Ten se nakonec k vraždě přizná. Aby si polepšil, prozradí i to, že byl u převozu Bláhy do Varů, a tak ví i to, jak teď agent Bláha (Kulhánek) vypadá.  

Z rozhodnutí Kaliny (Miloš Willig) zůstává agent Bláha na svobodě. Měl by rozkrýt síť tajných agentů, kteří jsou na něj napojení.  

Pod čarou 

Pomalu to vypadá, že když se neobjeví nějaký udavač, tak samotní kriminalisté nic nevyřeší. Ale to není to, co diváky iritovalo. Nejvíce jim vadilo, že agent Bláha vypadal po plastické operaci stále stejně. Možnosti byly v té době sice omezené, ale odbarvit herci vlasy a vydávat to za změnu po plastice –⁠ to je prostě odfláknutá práce maskérů. Není tedy divu, že ho Inka poznala, když se mu před pár lety hodně nabízela. Úprava zevnějšku tedy nedává v ději moc smysl, když proměna neošálila ani ženu, která ho viděla jen během několika krátkých setkání.  

Kalina je sice velký šéf a odborník, ale vlastně předvádí jen to, že všechno ví. Zatímco Zeman je spíše nudný, Eduard Cupák určitě dokázal na svou postavu upoutat pozornost. Díl není nijak akční, ale Brzobohatý, Kemr a Mayerová určitě nezůstali bez povšimnutí.  

Za připomenutí stojí i hudba Zdeňka Lišky (1922-1983), která dokáže velice dobře navodit atmosféru, a to i v okamžiku, když je děj slabší. Jeho hudba je v mnoha českých filmech a seriálech. Namátkou lze zmínit Poklad byzantského kupce, Svatba jako řemen, Markéta Lazarová, Spalovač mrtvol, Pěnička a Paraplíčko, Štědrý den pana rady Vacátka, Sokolovo, Malá mořská víla, Osada Havranů, Na veliké řece a Setkání v červenci. 

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský text