Režiséři, které inspiroval Diego Maradona

Režiséři, které inspiroval Diego Maradona
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sportovní svět zaskočila smutná zpráva o smrti argentinského fotbalisty, který svým talentem ohromoval svět a svým životem ho stejně úspěšně pobuřoval. A jako správná legenda, i Diego Armando Maradona (30. 10. 1960 – 25. 11. 2020) byl inspirací pro film.

Připomeňme si snímky, které odhalují zásadní okamžiky ze života sportovce a muže, který byl inspirací pro miliony malých chlapců, kteří toužili hrát fotbal jako on.

• Pro Netflix připravuje film Byla to boží ruka neapolský režisér Paolo Sorentino, který nikdy neskrýval svůj obdiv pro fotbalistu. Když přebíral Oscara za svůj film Velká nádhera (2014), uvedl, že jeden z jeho zdrojů inspirace byl právě Diego Maradona. Název nového filmu naráží na nechvalně známý gól, který si ve čtvrtfinále MS v Mexiku (1986) připsal sportovec v zápasu proti Anglii. Gól, který byl zahraný s pomocí ruky byl uznaný a stal se jedním z nejdiskutovanějších momentů sportovního světa všech dob.

Sorentinův film bude na Maradonu vzpomínat zajímavým způsobem. Režisér čerpá z osobní zkušenosti, kdy mu rodiče tragicky zemřeli na dovolené, kdy se ve spánku otrávili oxidem uhelnatým. Paolo měl odjet na dovolenou s nimi, ale protože měl Diego důležití zápas, zůstal doma, aby jej mohl sledovat. To mu pravděpodobně zachránilo život.

• Už v roce 2007 režíroval jiný italský režisér z Lombardie Marko Risi nezapomenutelný životopisný snímek s názvem Maradona, la mano di Dio, který mapuje hlavní osobní a sportovní události v životě sportovce.

• V roce 2008 sarajevský režisér Emir Kustorica vytvořil snímek s názvem Madona di Kustorica, který je sbírkou rozhovorů mezi ním a Maradonou. Ty se týkaly nejen sportu, ale i politiky a soukromého života v roli manžela a otce. Právě v tomto snímku Maradona velice otevřeně hovořil o své závislosti na kokainu, která vznikla v době, kdy hrál za Neapol.

• O silném vztahu argentinského fotbalisty k Neapoli, kde dosáhl ve své kariéře nevětších úspěchů, ale také si způsobil mnoho problémů díky drogám, pletkám s mafií, porušování daňových zákonů a bouřlivému životnímu stylu vypráví anglický režisér Asifa Kapadie ve snímku Diego Maradona.

• Italský režisér Allesio Maria Federici zvolil pro natáčení svého filmu Maradonapoli trochu jiný pohled a natočil snímek o městě Neapol a o tom, jak celá Neapol byla doslova posedlá Maradonou až do stavu, že byl uctívaný jako boží bytost. Vztah Maradony a Neapole je zpodobněný jako vášnivé, intenzivní a tragické manželství. Žádné jiné místo na světě, dokonce ani v Argentině, nemilovalo a neuctívalo kult Maradony jako Neapol.