30 případů majora Zemana: Loď do Hamburku je slabší epizoda o šmelině, zajímavý je však návrat Pavla Bláhy

30 případů majora Zemana: Loď do Hamburku je slabší epizoda o šmelině, zajímavý je však návrat Pavla Bláhy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po řece se vrací do Československa nákladní loď z Hamburku (1952). Lodník Berka (Otto Lackovič) hází do vody na laně kýbl s velkou plechovkou, kterou si na břehu vyzvedává jeho kumpán. Berka přivezl šperky asi za dvacet tisíc. Tentokrát chybí aspirin.

Pašování zboží by zůstalo bez povšimnutí, kdyby nebyl druhý den Berka mrtvý. Mrtvolu na lodi objevil další lodník a co původně vypadalo jako nešťastný pád opilce, bylo po bližším ohledání vraždou. Berka má u sebe 18 tisíc korun a v jeho kajutě pod podlahou jsou léky. Mezi nalezenými věcmi je i návod k aspirinu, na kterém je neviditelným inkoustem zašifrovaný text.

Podezření padá na strojníka Šimka (Jiří Krampol), který jako jediný v noci na lodi nespal. Zeman s Hradcem ho podrobují výslechu, ale brzy pochopí, že Šimek byl pryč úplně z jiných příčin a měl dobrý důvod se tím nechlubit. Zahříval postel vdané paničce, která je manželkou generálního ředitele lodní společnosti, pro kterou pracuje.

Šimek se tedy z podezřelého stává užitečným. O pašeráckých aktivitách Berky věděl, a dokonce mu Berka nabízel, jestli po něm nechce kšefty převzít. Měl i informaci, ve které hamburské hospodě se Berka scházel se společníkem.

Na loď je místo Berky nasazen Jirka Hradec, který je v této epizodě daleko užitečnější než Zeman. Za několik dní už je Hradec jako námořník Kalous v Hamburku. Doprovází Šimka do putyky Südkreutz, ale čeká venku. Šimek dostává šperky, ale když jde o léky, čeká ho jednání s jistým Pírkem (Radovan Lukavský). Z počátku to nevypadá, že by se muži domluvili, ale nakonec Pírek odkrývá karty, a tak vyplave informace, že potřebuje do Československa dostat člověka.

Tak se do děje vrací Pavel Bláha (Radoslav Brzobohatý), který za dramatických okolností opustil v roce 1948 republiku v malém sportovním letadle. Přestože je útěk naplánovaný a také pod kontrolou bezpečnosti, Bláha se dokáže z lodi dostat nepozorovaně a prchá.

Uprchlík končí u doktora Hejtmánka (Otakar Brousek). Právě on zavraždil Berku, který odhalil, že nepřeváží jen aspirin, ale i zašifrovanou korespondenci. Berka Hejtmánka vydíral, a to se mu stalo osudným.

Případ končí nezdarem.

Pod čarou

Major Zeman v této epizodě nic nepředvedl, vraha nepolapil. V terénu pracoval Hradecký, kterému unikl nepřátelský agent Bláha a odhalení vraha pro diváky proběhlo formou rozhovoru mezi vrahem a Bláhou.

Muži zákona tak byli představeni jako obyčejní smrtelníci, kterým občas něco nevyjde. To nebylo tak úplně běžné. Seriálový formát potom umožnil na děj epizody navázat v dalším pokračování a vyřešení případu se tak mohlo oddálit a udržovat diváka v napětí.

Pavel Bláha je jednou z nejzajímavějších postav seriálu, a přestože hrál padoucha, byl diváky velice oblíbený. To bylo zřejmě dáno nejen tím, že role postavená proti režimu budila sympatie, ale zafungovala i osobnost Radoslava Brzobohatého, který byl celou svou hereckou kariéru vnímaný velice pozitivně.

V epizodě se objevuje ve své druhé roli František Filipovský, který si zahrál v Bestii staršího dentistu. Otto Lackovič v této epizodě sice jako Berka zemře, ale i on se později objeví v další roli.

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,,
  • ČSFD,
  • autorský článek