30 případů majora Zemana: První příběh plný kolaborantů a válečných ozvěn byl zasazený do roku 1945

30 případů majora Zemana: První příběh plný kolaborantů a válečných ozvěn byl zasazený do roku 1945
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Válka skončila teprve před měsícem a Honza Zeman se vracel nákladním vlakem domů. Ve vlaku bylo plno zubožených lidí, kteří se vraceli z koncentračního tábora. Jedním z nich byl Zemanův kamarád Václav Kalina.

I přes velice špatný zdravotní stav Kalina (Miloš Willig) vstal, aby se podíval ven zamřížovaným oknem. Moc nedoufal, že ještě někdy uvidí domov. Sedmadvacet nacistických výslechů si vybralo svou daň. Zeman byl mladý a útrapy snášel lépe. Z lágru zamířil do České Třebové a potom dál lokálkou domů. Netušil, co ho vlastně čeká. Hlavně chtěl zjistit, kdo ho udal gestapu za sabotáž. Dostal dvacet let, a nakonec skončil na tři roky v koncentráku. V plánech byl také návrat do slévárny.

Jeho přítel Kalina a doktor Veselý (Vladimír Ráž) měli jiné plány. Slíbili si, že se dají k SNB. Bylo třeba pochytat válečné zločince a nastolit pořádek.

Po návratu domu Zemana přivítal pes, který ho i po letech poznal a šťastná matka (Pavla Maršálková). Otce (Jaroslav Rozsíval) doma nenašel, šel hlídat skladiště elektromotorů a kabelů, které už jednou vykradli bandité. Sklad byl nedaleko rybníka, kde se pořádala slavnost s ohňostrojem. Všude byl hluk a výstřel z pistole splynul s ohňostrojem.

Zeman už se s otcem nepřivítal. O jeho smrti se dozvěděl cestou na oslavu. Vyšetřování nikam nevedlo, ale Zeman se s tím nechtěl smířit. Otec už zřejmě věděl, kdo ho udal gestapu a možná právě proto zemřel. Pátračka vyšetřování hodně odflákla. Kulku, která zabila jeho otce, našel na místě, které už dávno policisté měli zkontrolovat. Když chtěl nález odevzdat, bylo mu řečeno, ať si kulku nechá na památku.

Na pohřbu otce se objevil fotograf Pospíšil, který Zemanovi dal fotku, na které byl možná zachycený střelec. Ale jeho postava byla vyříznutá a dozvědět se pravdu něco stojí. Fotograf něco chtěl. Jenže Zeman netušil, kde měl otec seznam protektorátních spolupracovníků s gestapem a nevěděli to ani jeho přátelé. Ze zoufalství sám vyrobil falešný seznam, ale fotografa našel mrtvého. Na místě byl maskovaný střelec, a když skončil zastřelený na ulici, Zeman v něm poznal švagra hospodského z vesnice. Ten u fotografa nestihl sebrat negativ, na kterém byl vrah Zemana staršího. Byl to hostinský (Jiří Somr, na titulní fotografii), který si vzal jeho dávnou lásku.

První Zemanovu lásku, která na něj nevydržela čekat, si zahrála Ivanka Devátá. Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Zeman už přestal věřit, že by se u místních dočkal pomoci a obrátil se proto na Kalinu do Brna. Hostinský se snažil prchnout, ale byl zadržený vojáky na hranicích. Při výslechu hospodského u Kaliny se také Honza dozvěděl, že to byl právě on, kdo ho udal gestapu. Měl zálusk na Věrku a ta měla oči jen pro Zemana. Tak se ho pohodlně zbavil.

Kalina vysvětlil Zemanovi, že celá země je v chaosu a člověk, jako je on, by se mu hodil. Nabídl mu práci u SNB. Mladý muž, který byl zasažený tím, co se poslední dny dozvěděl o lidech z vesnice, které měl vlastně za přátele, si chtěl nabídku promyslet, ale Kalina ho nenechal odejít a Jan Zeman vyplnil přihlášku do sboru. Začal tak příběh jednoho z nejspornějších seriálových hrdinů.

Pod čarou

První díl byl až na drobné přešlapy diváky dobře přijat. Vladimír Brabec rozhodně nevypadal na dvacet let a po třech letech v koncentráku byl pěkně vykrmený. Takové detaily se tenkrát neřešily, dnes by musel na roli pořádně zhubnout. Že vrah je „živnostník“ a oběť zasloužilý komunista, lidé tak moc neřešili.

Celý příběh měl svižné tempo, diváci se nenudili. Vyšetřování probíhalo tak reálně, jak si ho lidé dokázali představit. To dnes občas přes zmatené dějové linky novým krimi seriálům chybí.

Pozorný divák si také všiml maličkosti, kterou režisér Sequens v epizodě ukázal. Možná záměrně, možná náhodou. Za zpackané vyšetřování vraždy, které musel nakonec udělat Zeman, nebyli neschopní a líní četníci nijak potrestaní, pouze jeden z nich odešel do penze. Každý si v seriálu najde, co tam chce vidět.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský text