30 případů majora Zemana: Přichází rok 1948 a s ním vláda lidu. Honza Zeman se snaží udělat dojem na Blanku

30 případů majora Zemana: Přichází rok 1948 a s ním vláda lidu. Honza Zeman se snaží udělat dojem na Blanku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zvláštní doba, kterou většina z nás zná jen z vyprávění, začala schůzováním a zakládáním výborů. Pokud měl být seriál propagandou, tak dnes působí spíš rozpačitě. Díl Hon na lišku je zajímavý především kvůli Radoslavu Brzobohatému, který sice z děje na chvíli zmizí, ale opět se za čas vrátí.

Lidé se chtěli také bavit, a dokonce i Honza Zeman vyrazil na myslivecký bál. Co by to bylo za tancovačku, když by se na ní nikdo nepopral. Honza vyzval k tanci Blanku Svobodovou (Jaroslava Obermaierová), ale to se moc nelíbilo jejímu příteli Karlovi (Petr Oliva) a tak se s Honzou trochu poškádlili. Tím Zemanovi ještě ten den nepříjemnosti neskončili.

Na policejní stanici na trojici policistů čeká nový velitel Pavel Bláha (Radoslav Brzobohatý) a pěkně své podřízené seřve, že nečetli hlášení o uprchlém zločinci. Sám je upozorňuje na podezřelého muže, který přijel vlakem.

Když přijde zpráva o pokusu vloupání na bývalém letišti, začíná lov na zločince. Nakonec je lump polapen, ale je to úplně někdo jiný. Výslech je na Zemanovi a Bláha si jde povyrazit na bál, kde si lehce zaflirtuje s paní Čadkovou (Carmen Mayerová).

Carmen Mayerová po letech, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Zatímco Blanka s Karlem schůzují se soudruhy a plánují vládu lidu, Bláha je pozvaný k místnímu podnikateli Čadkovi (Ilja Prachař) do hájenky. Čadková dává jasně najevo, že ji manžel vůbec nezajímá a ráda by si zadováděla s mužným Bláhou.

Jak později vyplyne, místní smetánka už pochopila, že je s vládou lidu nečeká nic dobrého a spouští se plán útěku z letiště. Všechno má tajně organizovat Bláha, který však až do poslední chvíle vystupuje jako velitel policie.

Když se zbraní v místní zbrojovce zmocní lid, aby si vybojoval svá práva, Zeman se přidává na jejich stranu. Je to vlastně poprvé, kdy se tak jasně staví na stranu soudruhů. On to však nedělá kvůli tomu, že chce znárodnit místní zbrojovku nebo si získat teplé místečko v akčním výboru KSČ. Jeho pohnutky jsou hodně osobní a za vším je stín jeho zavražděného otce.

Do hry vstupuje poručík Žitný (František Němec) z Druhého zemského sboru bezpečnosti. Zeman se dozvídá, že je potřeba okamžitě hlídat staré letiště, které je hlavním kanálem přechodu na západ do Německa. Jenže další akce už je spuštěná a k letišti míří letadlo. Továrník Čadek i s manželkou teprve chvíli před příletem letadla zjišťují, kdo je Bláha a jakou dvojroli hraje.

Na letiště se sjíždí i další známí z ministerstva, kteří chtějí pláchnout za hranice. Všichni očekávají velké letadlo, jenže přiletí malé sportovní letadlo a je jasné, že všichni neodletí. Blíží se příslušníci SNB. Bláha přikazuje všem natěšeným turistům, aby se schovali do boudy, než letadlo přistane. V boudě je zamyká, když je jasné, že v letadle jsou jen dvě místa. Nakonec je Bláha jediný, komu se útěk zdaří. Zbytek kompliců zatýkají příslušníci a Zeman bude povýšený na Bláhovo místo. 

Pod čarou

V seriálu jsou velice propracované dějové linky. Například s Žitným se bude Zeman setkávat i v dalších epizodách. Bláha se do jeho života vrátí jako vichřice a naprosto mu rozhodí soukromý život, když jeho rukou zemře Zemanova mladá manželka, kterou zasáhne kulka určená pro Zemana.

A osud tomu chce, že se Zeman opět setká s Blankou, která se mu líbila. A protože i ona zůstala sama, konečně se dají dohromady. Není to už sice vztah plný vášně, ale nakonec je jim spolu dobře a Zeman už není na výchovu dcery sám.

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský článek