30 případů majora Zemana: Rok 1947 byl plný událostí. Seriál mu věnoval hned dvě epizody

30 případů majora Zemana: Rok 1947 byl plný událostí. Seriál mu věnoval hned dvě epizody
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Díl nazvaný Loupež sladkého „I“, přivede do děje postavu Jiřího Hradce a k němu se bude seriál vracet. Po válce bude nedostatek všeho, také léků a především inzulinu. To vytvoří prostředí pro nelegální obchod a Honza Zeman se darebákům podívá na zoubek.

K případu se Zeman (Vladimír Brabec) dostal náhodou. Udržoval si kondici ranním během v lese a v rokli zahlédl opuštěnou sanitku. Nedalo mu to, a tak se šel podívat, proč tam vůz je. V kabině našel doklady Jiřího Hradce (Rudolf Jelínek) a v zadní části vozu i samotného řidiče s místní prodavačkou Kamilou (Jana Paulová) při hezké chvilce.  Po debatě chlapa s chlapem Zeman odchází.

Už následující noc se však oba muži opět potkávají, a kromě muže který má kvůli cukrovce hyperglykemický záchvat, se začíná vyšetřovat i ztráta inzulinu ze sanitky Hradce i ze zdravotního střediska. Doktor ze střediska zarytě mlčí a podezření padá i na zdravotní sestru Dášu (Alena Vránová), která má známého na ministerstvu zdravotnictví.

Právě doktor a sestra chystají velký kšeft a vypadá to, že zatímco by se doktor spokojil s tisícovkou ampulí vzácného léku, sestra Dáša by chtěla získat dvojnásobné množství, aby na černém trhu získali rovný milion korun.

Okolo inzulinu je to všechno jedna velká záhada a Zeman je odhodlaný podívat se kšeftování na zoubek. Vše vyvrcholí, když Jiří Hradec převáží 2 tisíce ampulí a na silnici je oslněn protijedoucím autem, nezvládne řízení a havaruje. Najde ho jeho slečna Kamila, která jde požádat Zemana o pomoc. Měla domluveno, že se s Hradcem potká, a když se nemohla dočkat, šla mu naproti a našla havarovaný vůz. V době, kdy řidič leží zraněný a zaklíněný v kabině, zloději vezmou vzácnou zásilku léků.

Doktor Knapp si najednou vzpomíná, jak se to vlastně všechno s inzulinem odehrálo a kdo za celou šmelinou s inzulinem je. Zeman se tak velice snadno dozvídá důležité informace a zamíří do hotelu Koruna, které je centrem obchodu s inzulinem.

Zeman má stále ve sboru málo lidí a řidič sanitky Jiří Hradec mu padl do oka a udělal na něj dojem. Dokonce se nechal přemluvit jeho přítelkyní a zorganizoval jí tajnou návštěvu Hradce v nemocnici mimo návštěvní hodiny. Slečna sice musela za svou láskou po žebříku, ale to nebylo překážkou. Hradec si od ní vyslechl pracovní nabídku. Zeman mu nabídl práci ve Sboru národní bezpečnosti.

Pod čarou

V této epizodě není Honza Zeman moc sympatický, ale rozhodně to zachraňuje mladý a sympatický řidič sanitky v podání Rudolfa Jelínka. Nedostatek všeho zboží byl v poválečném období běžný a lék na cukrovku, který se v té době ještě vyráběl z vepřových a hovězích slinivek, byl pro řadu lidí nezbytný. Proto představoval pro šmelináře zajímavé a dobře prodejné zboží. 

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • ČSFD,
  • autorský článek