Kvíz: Kultovní seriál Sanitka zná snad každý z nás

Kvíz: Kultovní seriál Sanitka zná snad každý z nás
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zlata Adamovská, Jaromír Hanzlík, Ivana Andrlová nebo Pavel Zedníček. Ti všichni a mnozí další si zahráli v oblíbeném československém seriálu Sanitka. Ten byl v roce 1984 natočen pod taktovkou režiséra Jiřího Adamce.

Každý z dílů se odehrává v jiném roce

Jednou z hlavních postav je mladý doktor Jandera, který se rozhodne opustit lukrativní místo na jedné z pražských klinik a přidat se k záchranné službě. Celý příběh se odehrává v rozmezí několika let. Děj úvodní epizody je zasazen do roku 1956. Poslední, 11. epizoda, se odehrává v roce 1975 a je inspirována skutečnou událostí, a sice havárií letadla v Suchdole.

Havárie letadla byla katastrofou a zázrakem v jednom

30. října roku 1975 došlo k tragické letecké katastrofě. Dopravní letoun pocházející z Jugoslávie se doslova roztříštil v jedné z chatových osad a zahrádkářských kolonií v pražském Suchdole. Více než polovina pasažérů pád nepřežila. Ze 115 cestujících a pětičlenné posádky zemřelo 79 lidí. Právě pražská záchranná služba byla tím, kdo pomáhal zachránit celkem čtyřicet jedna lidí.

Sanitka byla oddychovým a zábavným seriálem

11 epizod seriálu Sanitka pravidelně k televizi přitahovalo miliony lidí. Příběhy ze života lékařů, lékařek a jejich rodin bavily celé rodiny. A tak se stalo, že v roce 2013 došlo k natočení volného pokračování. Seriál s názvem Sanitka 2 ale nebyl příliš úspěšný. První série je ale stále oblíbená a v televizi ji občas můžeme zahlédnout.

 

Zdroje článku: