Sanitka: Herečka Eva Hudečková začala během natáčení přemýšlet o ukončení kariéry kvůli cenzuře

Sanitka: Herečka Eva Hudečková začala během natáčení přemýšlet o ukončení kariéry kvůli cenzuře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na natáčení seriálu se nešetřilo, ale neobešlo se bez dozoru cenzury. Namále měla i úvodní píseň Hany Zagorové s Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem, která byla vytvořená přímo pro seriál.

Když dostala Hana Zagorová nabídku na nazpívání, nemohla tušit, že za nevinnou větou „Příteli, chvátej, SOS“ by někdo mohl vidět volání o pomoc adresované Američanům. Píseň měla být upravená nebo nahrazená a trvalo dost dlouho, než si ji tvůrci prosadili. Z dnešního pohledu se zdá takové jednání tak primitivní, že je až neuvěřitelné. V době, kdy film vznikal, to však bylo normální.

S lidskou hloupostí se musela potýkat i Eva Hudečková (za svobodna Trejtnarová), která byla v té době také velice uznávanou herečkou. V seriálu si zahrála doktorku Evu Dolejšovou, která velice těžce nese rozchod s Vojtěchem Janderou a snaží se ho získat zpět.

Eva Hudečková jen těžce snášela cenzuru a omezování herců a v době, kdy seriál natáčela, už vážně uvažovala o tom, že se bude spíše věnovat své druhé velké vášni, kterou se stalo psaní.

V seriálu měla na sobě několikrát svetr se šachovnicovým vzorem a nějaký vtipálek na ředitelství televize nahlásil, že svetr neměla na sobě náhodně, ale že šachovnice má symbolizovat kříže. Církev byla sice tolerovaná, ale rozhodně ji režim nechtěl propagovat, a tak se ze seriálu musely všechny záběry, kde má na sobě Hudečková ten svetr, vystřihnout. Právě to bylo pro herečku podmětem k tomu, aby se z hereckého světa vytratila. Objevila se ještě v několika projektech a poté se úplně stáhla a stala se z ní úspěšná autorka knih pro děti.

doktor Mádr v podání Petra Kostky, zdroj: © Česká televize

Cenzura nebyla jediným problémem filmařů. Ještě před zahájením natáčení se museli potýkat s nedostatkem dobových sanitek. Vozy Škoda 1200/1201 byly v té době přes dvacet lete staré, a tak se hledaly po skládkách. Dokonce si v seriálu zahrálo pár vozů od sběratelů veteránů v Německu. Navíc vozy vyráběné jako sanitky byly trochu odlišné, prodloužené, s jiným otvíráním vzadu a jinými světly. Muselo se tak hodně improvizovat. Stejné to bylo u vozů IMV 1000 nalezených a dovezených z Jugoslávie, které se musely pro potřeby natáčení repasovat.

I přes obtíže se rozhodně scenárista Jiří Hubač trefil do vkusu diváků, kteří s napětím sledovali nástup doktora Jandery do nové práce, jeho první tragický případ, kdy kvůli lidské lhostejnosti utone chlapec, osudové setkání s Eliškou, záchrannou akci u dopravní nehody městského autobusu nebo problémy, které způsobí emigrace jednoho z lékařů. Seriál se velkolepě loučí závěrečnou epizodou havárie letadla v Suchdole, která vychází ze skutečného pádu letadla, který se stal 30. 10. 1975. Letadlo jugoslávské společnosti Inex Adria, které letělo z Tivatu do Prahy v důsledku nízkého letu, narazilo do kopce.

Natáčení probíhalo na barrandovských pláních a nad nimi občas prolétala skutečná letadla mířící na pražské letiště v Ruzyni. Filmaři odvedli zřejmě dobrou práci, protože vyděšení piloti skutečných letadel hlásili dispečerům, že přelétali nad havarovaným letadlem. Natáčení této epizody se zapsalo do dějin československé kinematografie jako nejmasovější a největší zfilmovaná katastrofa.

Seriál začíná první epizodou od 15. ledna 2023 na ČT 1 v 17.25 hod.

Zdroje článku: