Major Zeman: Horkým favoritem na hlavní roli byl slovenský herec. Když zjistil, že ho nikdo nechce, roli odmítl

Major Zeman: Horkým favoritem na hlavní roli byl slovenský herec. Když zjistil, že ho nikdo nechce, roli odmítl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál se nerodil vůbec snadno. Původní dramatická předloha pocházela od scenáristy Oldřicha Železného a režiséra Jaroslava Šikla. Ti však chtěli vytvořit dvacetiminutové příběhy a do hlavní role si vybrali slovenského umělce Štefana Kvietika.

V nejisté době bylo snadné upadnout do nemilosti, a právě to se stalo Šiklovi a byl vyškrtnut z KSČ. Tím také vypadl z postu režiséra a jeho místo dostal ostřílený režisér a dobrý komunista Jiří Sequens. Pravdou však je, že bez ohledu na rudou knížku to byl výborný profesionál, který svou práci opravdu uměl. Natočil třeba seriálovou lahůdku Hříšní lidé města pražského a čtyři celovečerní filmy s radou Vacátkem. Po řemeslné stránce se nakonec povedl i Zeman.

Sequens patřil mezi prominenty, a tak jeho nesouhlas s Kvietikem do hlavní role brali všichni vážně. On si chtěl seriál udělat podle sebe a obrátil se až na Ministerstvo vnitra ČSSR s požadavkem vzít si svůj štáb, který se mu osvědčil, a obsadit si hlavní postavy podle svého uvážení.

Herec Kvietik se samozřejmě o situaci dozvěděl a sám roli odmítl, takže to režisérovi usnadnil. Ten mu na oplátku dal jednu epizodní roli.

Sequens si prosadil svou, další režiséři, kteří měli spolupracovat, byli zrušeni a mohl si vzít své lidi. Režisér také od začátku věděl, že nebude točit pouze napínavé kriminální příběhy, ale že bude třeba tu a tam děj ideově „ohnout“.

A práce na scénáři mohly začít. Vhodných autorů se našlo asi dvacet. Každý příběh (literární předlohu ke scénáři) připomínkovala celá řada institucí a teprve potom, po případných úpravách, mohl vzniknout scénář k dané epizodě. Ten se opět schvaloval k realizaci.

Na scénáři tak spolupracovalo více autorů, kteří čerpali z podkladů tiskového odboru ministerstva vnitra. Sequens si celou řadu podkladů pro scénáře přepracoval sám a dal ke schválení. Dělával to tak běžně a nárokoval si i honorář za napsání, což se původním autorům moc nelíbilo.

Do hlavní role chtěl režisér Radoslava Brzobohatého, se kterým točil Atentát a byl s ním velmi spokojený. Jenže právě v té době byl Brzobohatý na černé listině za roli v dramatu Všichni dobří rodáci a za psychologický thriller Ucho. Nakonec svému oblíbenci dohodil alespoň roli agenta Bláhy, který se objevil v několika epizodách. A i přes zápornou roli se stal velice oblíbenou postavou.

Dalším adeptem byl Petr Kostka, který se už dostal ke kamerovým zkouškám. Kostka byl v té době velmi žádaným hercem a měl dodat seriálu patřičnou atraktivitu. Nakonec ale ani on neprošel, a tak byla svěřena role mladého dvacetiletého Honzy Zemana, který se vrací v prvním díle z koncentráku, čtyřicetiletému Vladimíru Brabcovi.

V té době nebyl moc známý, přestože byl často obsazovaný v televizní tvorbě a hrál v Národním divadle. Brabec později uvedl, že mu jednoduše zavolali z televize a roli nabídli. Když zjistil podrobnosti, byl z tak velké herecké příležitosti nadšený. Vůbec mu nedošlo, jak náročné natáčení bude, a vycouvat později nemohl a ani se mu vlastně moc nechtělo.

Brabec se nikdy za roli nestyděl. Bral to jako profesionál, který zvládal své řemeslo, a dokonce si prosadil během natáčení pár drobných změn, aby vynikl kladný charakter Zemana.

Zdroje článku:
  • kniha 30 případů majora Zemana, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský článek