Film týdne: Vrací se Záměna – nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem

Film týdne: Vrací se Záměna – nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Časopis Premiere zařadil tento film mezi 50 nejlepších komedií všech dob. Eddie Murphy se k roli dostal úplně náhodou, když měl původně obsazený Richard Pryor nehodu a musel od natáčení odstoupit. Doporučil za sebe náhradu. Režisér John Landis neměl vůbec tušení, kdo Eddie Murphy je.

Obsazení dvojice Eddie Murphy a Dan Aykroyd se nakonec ukázalo jako naprosto geniální nápad a pro oba herce to znamenalo veliký posun v kariéře. Hned následující rok Aykroyd zazářil v komedii Krotitelé duchů, která se stala světovým fenoménem. Na Murphyho čekal ohromný úspěch se sérií filmů Policajt v Beverly Hills.

O filmu Záměna

Louis Winthorpe III. z Filadelfie se narodil a žil pouze privilegovaným životem. Má vzdělání na Harvardu, je úspěšný ve své práci, má drahý dům placený svými zaměstnavateli a je bohatý. Děti, které nejspíš bude mít se svou snoubenkou Penelope, s největší pravděpodobností nepoznají jiný život než on. S přáteli, kteří mají podobné zázemí, žije Louis pompézním a snobským stylem. Pracuje jako výkonný ředitel společnosti Duke & Duke, komoditní makléřské společnosti vlastněné bratry Randolphem a Mortimerem Dukovými.

Bratři Dukovi často navzájem nesouhlasí se svými názory a uzavírají sázky o výsledku těchto neshod. Jejich poslední sázka je o „přírodě versus výchově“: jakou důležitost hraje prostředí ve srovnání s přirozenou pokrevní linií člověka při určování toho, jak dopadne něčí život.

Jejich pokusnými králíky se stanou právě Winthorpe (Dan Aykroyd), jehož život se pokusí zničit, aby zjistili, jak zareaguje, a Billy Ray Valentine (Eddie Murphy), podvodník, se kterým se vévodové a Winthorpe už setkali. Stejně jako Winthorpe, i Billy se narodil a žil jediný život, jaký kdy poznal, ale úplně v jiné společenské skupině než Winthorpe.

Bratři Dukovi se teď pokusí Billyho zasvětit do všech aspektů života Winthorpa, aby zjistili, jak si s ním poradí. Winthorpe naopak přijde o všechno své bohatství i snoubenku a musí si poradit v prostředí, ve kterém dříve žil Billy. Zajímavý sociální experiment bude mít neočekávané vyústění, a to pro všechny zúčastněné.

Zajímavosti

Film byl nominován na Oscara za adaptovanou hudbu, na dva Zlaté glóby, a to za nejlepší film (muzikál nebo komedie) a Eddie Murphy za nejlepšího herce v komedii nebo muzikálu. Snímek získal dvě ceny BAFTA – pro Denholma Elliotta a Jamie Lee Curtisovou. Nominováni byli i Herschel Weingrod a Timothy Harris za scénář.

V roce 2010 vešlo na Wall Street v platnost takzvané Pravidlo Eddieho Murphyho. Je to součást zákona o transparentnosti a odpovědnosti, který reguluje finanční trhy a komukoli brání v použití tajných vnitřních informací při obchodování (přesně tak, jak to dělali bratři Dukovi ve filmu).

Eddie Murphy přiznal, že při poslední scéně odehrávající se na trhu s komoditami výjimečně přesně následoval scénář. Neměl totiž ponětí, co se kolem něj děje, protože trh s komoditami mu připadá neuvěřitelně matoucí.

Hotel Westin ve Filadelfii pojmenoval svou restauraci podle dvou hlavních hrdinů filmu – Winthorpe & Valentine.

K pohodovému večeru vás s komedií Záměna zve Prima Max 27. května večer.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text