Zelená kniha: Příběh o přátelství oceněný 3 Oscary

Zelená kniha: Příběh o přátelství oceněný 3 Oscary
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejlepší film roku 2018, nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a nejlepší původní scénář. Příběh přátelství 2 největších protikladů si získal srdce spoust diváků.

Film Zelená kniha nás zavede do USA v 60. letech 20. století, do doby krásné hudby, barevné retro módy, nekončících tanečních večerů, ale také do doby nerovností, zločinu a rasismu. 

Don Shirley je talentovaný klavírista, afroameričan, který pochází z aristokratické rodiny. Je klidný, vystupuje nonšalatně, zkrátka galantní gentleman. Jeho řidič Tony Vallelong, který ho doprovází na jeho tour na jih USA je úplný protipól. Tony dřív pracoval jaho vyhazovač, je rázný, mluví tak, jak mu zobák narostl a nebojí se v krajních případech rozdávat rány. Práci vzal jen kvůli penězům, celou dbu pojídá hamburgery a mluví nesmysly. Je přesně takový typ člověka, jakého Don na své cestě potřebuje aby jej Tony mohl případně ochránit. 

Kromě tohoto "benefitu" musí ale Don snášet Tonyho rasistické narážky a buranské chování. Právě díky odlišnosti obou postav se ale mnohdy dostáváme do vtipných situací, které spolu musí řešit.

Jako jejich průvodce slouží ona zelená kniha, ta byla v 60. letech v automobilu snad každého afroameričana. Ukazovala zastávky na cestách jako třeba hotely, obchody a restaurace, ve kterých byli obslouženi i neběloši. Měla zajistit, že projedou Jih v bezpečí, přesto se občas dostávají do nepříjemných situací, které utužují jejich přátelství.

Ačkoli se většina děje odehrává v autě, díky povedenému scénáři není nouze o vážné až dojemné, ale i vtipné dialogy. Don s Tonym si na sebe více a více zvykají a začínají si tak něja rozumět. 

Film Zelená kniha stoprocentně stojí za zhlédnutí. Pokud si rádi popláčete dojetím, ale taky smíchem, je to skvělá volba třeba na sobotní večer. Scénář je perfektní, kostýmy, hudba i výprava bezchybná, všemu dominují skvělí Viggo Mortensen a Mahershal Ali v hlavních rolích.

Zelená kniha taktéž splňuje veškeré předpoklady pro získání cenné sošky. Vystupuje zde afroameričan, který je navíc homosexuál s heterosexuálním bělochem.

Snímek hodnotíme známkou 8/10. I přes veškerá pozitiva, i méně bystřejšímu divákovi je od začátku jasné, kam jej děj zavede. Nicméně je jasné, že jelikož se jedná o životopisný film, tato skutečnost příliš zaměnit nelze.