Roma, film oceněný mnoha Oscary a natočený mexickým režisérem

Roma, film oceněný mnoha Oscary a natočený mexickým režisérem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Roma (2018) je filmové drama, které sám napsal a režíroval Oscarový Mexičan Alfonsa Cuaróna. Považuje ho za svůj neosobitější projekt. Filmové drama z roku 2018 sleduje dívku Cleo

Filmové drama z roku 2018 sleduje dívku Cleo, která pracuje v domácnosti jedné rodiny v Mexiku. Tento příběh je propojen s životním příběhem Alfonsa Cuaróna, jen jej vypráví v ženském podání. Film je procítěný a ukazuje problematiku společenské hierarchie politického chaosu sedmdesátých let.

Osobní zpověď režiséra

Film Roma by se dal považovat za osobní zpověď režiséra Alfonsa Cuaróna, který jej nejen režíroval, ale zároveň jeho děj také napsal. Tento režisér má na kontě také jiné filmy, jako například Harry Potter a vězeň z Azkabanu nebo Mexická jízda. Film Roma je však jeho nejosobitější projekt, který zachycuje jeho dětství, jen jej převedl do ženské postavy. Právě už zmiňované dívky Cleo.

Děj převedl do ženské podoby

Píše se rok 1971 a Cleodegaria, zkráceně Cleo je služkou, která žije u bohaté mexické rodiny. Má zde také kamarádku Adelu. Sledují, jak v této bohaté rodině začínají na povrch vyplouvat její problémy. Také Cleo prožívá své problémy, když zjišťuje, že je těhotná se svým přítelem. Ten ji však právě po tomto zjištění opouští. Paní domu, ve kterém uklízí, vezme nejdříve Cleo k doktorovi a potom všichni odjíždějí na statek jejich přítele.

Prolínají se zde osobní, ale také politické problémy

Právě v době, kdy se na statku probírají politické záležitosti, vypukne v blízkém lese požár a všichni pracují na jeho uhašení. Po návratu se provalí nevěra manžela paní domu a připravuje se rozvod. Děj filmu ukazuje na to, jak se dokážou spřátelit dvě ženy, které mají každá úplně odlišné životní podmínky. Prolíná se zde rozdílnost v hierarchii a problémy nejen soukromého rázu, ale celkově této divoké doby sedmdesátých let.

Film posbíral řadu ocenění

Film Roma obdržel řadu ocenění. V soutěži Academi Avards vyhrál Oscara za nejlepší snímek, nejlepší originální scénář, nejlepší hlavní herečka, ale také vedlejší herečka, a mnoho dalších ocenění. Poprvé v historii se stalo, že cizojazyčný film zvítězil v kategorii nejlepšího režiséra. Film zvítězil také v mnoha jiných filmových soutěžích například v Golden Globes, Venezia IFF, New York Film Critics Circle a mnoha dalších.

Režisér vsadil na neznámé herecké tváře

Režisér nevsadil na známé herecké tváře, ale dal šanci novým, začínajícím hercům. V některých scénách si zahráli dokonce obyčejní lidé. Například ve scénách z nemocnice neuvidíte moc herců, ale přímo doktorů, kteří tam skutečně pracovali. Celý film se natáčel 110 dnů, a původně měl za kamerou stát Emanuel Lubezki. Ale protože byl časově velmi vytížený, Cuarón se toho chopil sám, a byla to dobrá volba.

Podívejte se i vy na lidské osudy mexického národa na začátku sedmdesátých let, kdy doba nepřála otevřeným názorům, a svět zdaleka nebyl uvolněn tak, jak je v dnešní době.