5 nejlepších filmů natočených podle knižní předlohy

5 nejlepších filmů natočených podle knižní předlohy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ne vždy se povede natočit celovečerní snímek podle knihy tak, aby byl úspěšný. Těchto 5 filmů se se svými předlohami dokonale doplňují a perfektně vykreslují spisovatelovu poetiku.

1. Pán prstenů

Trilogie Pána prstenů si získala diváky všech věkových skupin. Ve filmové adaptaci je téměř všechno perfektní. Výprava, hudba, herecké výkony. Dá se říct, že teprve Peter Jackson udělal z Tolkienových knih bestseller. První díl trilogie získal 4 Oscary. 

2. Pýcha a předsudek

Milovníci klasických románů několik let čekali na zfilmování slavného příběhu z pera Jane Austen, až se roku 2005 dočkali adaptace s úžasnou Keirou Knightley. Ačkoli se na snímek snesla i menší vlna kritiky, máme za to, že se tvůrcům skvěle podařilo vykreslit dobovou Anglii a problémy tehdejších žen. Stejně jak na konci knihy, ani na závěru filmu nezůstane jedno oko suché. 

3. Velký Gatsby

Režisér Luhrmann přiznal, že ani tak nešlo o věrnou adaptaci Fitzgeraldovy knihy, nýbrž o předvedení velké show a vyhranění se. Je pravdou, že se snímek úplně neshoduje s knižní předlohou, minimálně ale zvedl zájem o tuto americkou klasiku. Kdo by se nechtěl při sledování ocitnout také na jedné z párty pana Gatsbyho.

4. Kmotr

Narozdíl od Gatsyho, Kmotr se s knižní předlohou shoduje dokonale. Stejně jako román Maria Puza, také snímek Kmotr skvěle vykresluje rozmach organizovaného zločinu v New Yorku. Není divu, že film vyprodával kina a sbíral ocenění.

5. Přelet nad kukaččím hnízdem

V tomto výčtu úspěšných snímků nemůžeme zapomenout ani na českou stopu, film Přelet nad kukaččím hnízdem vznikl pod taktovkou režiséra Miloše Formana. Po zhlednutí zůstali diváci v kinech nevěřícně sedět a takřka vše v tomto snímku bylo perfektní, od hereckých výkonů až po masky. Film získal dokonce 5 Oscarů. Jediný, kdo měl výhrady, byl autor knižní předlohy Ken Kesey, podle něho byl Jack Nicholson v hlavní roli tragický.