Duna: Očekávaný sci-fi snímek letošního prosince už o sobě dává vědět

Duna: Očekávaný sci-fi snímek letošního prosince už o sobě dává vědět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V hlavní roli je malá planeta bez vody, která je nalezištěm zvláštního druhu koření zvaného melanž. Melanž prodlužuje život a umožňuje lidem využít své schopnosti pro meziplanetární cestování.

Příběh se točí kolem rodu Atreidů, tyranských Harkonnenů a kolem svobodných členů kmene Fremenů.

Mladí herci

Z herců se můžeme těšit na Zendayu (1996), která je spíše známá jako zpěvačka a tanečnice, ale vidět jste ji mohli ve snímku „Spider-Man: Daleko od domova“ (2019). Určitě potěší i Timothée Chalamet (1995).

Úspěšný román jako základ pro scénář

Film má dobrý základ pro úspěch. Vizuální zpracování bude dokonalé a scénář se opírá o výborný sci-fi román „Duna“, který se dočkal pěti pokračování. Dílo se řadí k nejvýznamnějším literárním počinům ve svém žánru.

Není to poprvé, co o román „Duna“ filmaři projevili zájem. Filmové zpracování si už zkusil v roce 1984 David Lynch. Tenkrát to ale nedopadlo moc dobře. Uvidíme, zda se režisérovi podaří napínavý a originální snímek převést do vizuální podoby ve stejné kvalitě, jako je napsaný. Režisér Denis Villeneuve se podílel i na scénáři a hudbu k filmu vytvořil hudební mág Hans Zimmer.

Celý film je pojatý velkolepě, exteriéry se točily v Jordánsku, Spojených arabských emirátech, v Maďarsku, Norsku a Rakousku.

Roli princezny si měla zahrát Emma Roberts, ale ta odmítla, pro nedostatek času.

Režisér už má na kontě několik úspěšných snímků

Je těžké předvídat, jak se to režisérovi povedlo. Villneuve má za sebou velice podařené snímky jako „Zmizení“ nebo „Sicario“, ale to šlo o detektivní thrillery. Snímek „Blade Runner 2049“, který zapadá do sci-fi žánru, má hodnocení od diváků přes 70 % a „Příchozí“ dokonce 80 %.