Dobře odvedená práce se může pro herce stát prokletím. Sova, Irenka nebo Bruna by mohli vyprávět

Dobře odvedená práce se může pro herce stát prokletím. Sova, Irenka nebo Bruna by mohli vyprávět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro herce je popularita důležitou součástí profese. Někdo se k ní propracuje téměř náhodou, když má štěstí na roli už v mládí, a někdo si na ni musí počkat. Existuje jedna skupina herců, která se v očích diváků se svou filmovou a seriálovou rolí ztotožnila až moc. Role jim ovlivnila nejen kariéru, ale i život.

Ladislav Chudík jako primář ortopedie Sova

Slovenský herec nebyl pro české diváky moc známý a o to větším seriálovým překvapením se už během vysílání seriálu Nemocnice na kraji města stal. Ještě třicet let po seriálu, když se Chudík sešel s redaktorem jednoho magazínu v restauraci kvůli rozhovoru, k němu během půl hodiny přistoupili ke stolu dva muži, aby s ním jako s doktorem Sovou probrali věci, které měli na srdci. Jeden si postěžoval na slovenské zdravotnictví, druhý se mu dokonce svěřil se zdravotními problémy. Chudík, který byl na podobné situace zvyklý, s vážnou tváří muži doporučil jednoho specialistu na poliklinice.

Ladislav Chudík
Ladislav Chudík | Zdroj: Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Bylo mu tehdy čtyřiaosmdesát let a už rezignoval na to, aby zkusil vystoupit ze stínu své nejslavnější role. Jediné, co ho mrzelo, byla skutečnost, že za svůj život dal tolik energie do mnoha dalších divadelních a filmových rolí, které upadly v zapomnění.

Sám si ještě zavařil, když ve stáří souhlasil s natočením reklamy na kloubní preparát, aby si honorářem přilepšil k důchodu. Tím se tak trochu dostal do pozice odborníka na endoprotézy.

Když zemřel, noviny psaly, že zemřel primář Sova.

Seriál si můžete připomenout ve vysílání ČT1 od 26. května.

Šárka Vojtková jako héérečka Irenka

Devatenáctiletá Šárka se k roli prostitutky Irenky dostala náhodou. Pro jednoho brněnského fotografa občas pózovala pro reklamní plakáty a byl to právě on, kdo ji přivedl na konkurz k režisérce Věře Chytilové, když obsazovala role pro film Dědictví aneb Kurvahošigutntag.

Ač byla mladá dívka z policejní rodiny a s prostitucí neměla nic společného, byla ve své roli hodně přesvědčivá. V mnoha lidech vyvolala dojem, že k této profesi patří, a to, že v jiném filmu nehrála, jejich teorii ještě umocňovalo.

Pro Šárku Vojtkovou nastalo po natáčení peklo. Byla z reakcí fanoušků tak vyplašená, že nabídky na další role odmítala, a nakonec před nechtěnou popularitou na čas utekla do Itálie, kam zamířil za prací její přítel.

Teprve po letech své přehnané reakce litovala, protože možná jiné herecké příležitosti by diváky přesvědčily, že svoji roli Irenky jen dobře zahrála.

Jaromír Crha na tom byl asi ze všech herců nejhůř

Jméno oblastního herce z jihlavského Horáckého divadla skoro nikdo neznal. Jakmile se však zmínilo, že hrál starého Brunu ze Studny, hned celý národ věděl, že šlo o starého muže, který v seriálu Třicet případů majora Zemana ohromil diváky jako vyšinutý a kývající se vrah se sekerou v ruce. Jeho pověstné pohupování si dokonce herec sám vymyslel, aby dodal své roli více vyšinutý charakter.

Mezi hereckými kolegy v divadle se do konce života musel obrnit netečností, protože ho pohupováním neustále provokovali.

O moc lépe na tom nebyl ani herec Josef Kubíček, který si v epizodě Studna zahrál syna starého Bruny. Ani jeho postava nepatřila k těm sympatickým a herec se dalších čtyřicet let marně snažil v desítkách jiných rolí Bruny zbavit. A to hrál i v takových projektech jako Cirkus Humberto, Vlak dětství a naděje nebo Lotrando a Zubejda. Bruna už mu zůstal.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Autorský text,
  • Magazín Dnes Roč. 32, č. 81, Malinda Jan