Nemocnice na kraji města: O nejoblíbenější postavě seriálu Jaroslava Dietla není pochyb. Všichni milují doktora Sovu

Nemocnice na kraji města: O nejoblíbenější postavě seriálu Jaroslava Dietla není pochyb. Všichni milují doktora Sovu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jen těžko by si člověk dokázal představit pozitivnějšího lékaře, než jakým byl doktor Sova. Každý by si takového lékaře přál, kdyby se ocitnul na místě, kde by byl tak moc zranitelný – v nemocnici. Odborník na svém místě, jenž dokázal být k pacientům upřímný i v dobách, kdy to nebylo samozřejmostí.

Doktor Sova byl věcný, ale přesto empatický. Dokázal odhadnout, co jeho pacient snese, a i špatné zprávy dokázal podat tak, aby dal pacientům naději. Pro slovenského herce Ladislava Chudíka to byla životní role a hrál ji tak přesvědčivě, že se ho lidé ještě řadu let po období největší slávy seriálu ptali na názor ohledně vlastních zdravotních problémů.

Sám herec i v pozdním stáří (dožil se 91 let) vypadal velice vitálně a na všetečné otázky k jeho roli doktora Sovy dokázal donekonečna v klidu a s úsměvem odpovídat.

Ladislav Chudík skočil do natáčení trochu netradičně, a to když jeho předchůdce velice nečekaně zemřel. Celý filmový štáb se už smířil s tím, že po Karlu Högerovi nepřijde žádná náhrada a natáčení seriálu bude zrušeno. A opravdu to chvíli trvalo, než sítem náhradníků prošel Ladislav Chudík. Jeho slovenská národnost mu docela nahrávala, protože zapojení slovenských herců bylo v českých projektech malé a často kritizované. Navíc Chudík uměl česky a potřeboval jen zapracovat na drobnostech, které většinou slovenské herce v mluvě prozradily.

Doktor Sova měl být český lékař, a proto musel Chudík rychle na své češtině zapracovat. Celý štáb byl vděčný, že byl ochotný „naskočit do rozjetého vlaku“ a snažil se mu pomáhat.  Jen díky němu se natáčení rozjelo. V té době herci moc dobře věděli, že seriál od Dietla jim přinese zaručenou popularitu a další práci.

doktor Sova
doktor Sova | Zdroj: Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Přestože národ miloval doktora Sovu, který byl vysněným lékařem každého diváka, o životě herce se toho moc nevědělo. Je určitě hodně zajímavé, že v roce 1968 s manželkou emigroval do Vídně, ale po čtyřech měsících se vrátil domů. Co asi musel udělat, aby mu bylo odpuštěno a jeho kariéra mohla pokračovat?

Kariéru zachránil, ale manželství ne. Druhá žena byla o 25 let mladší právnička a Chudík jí pomohl vychovat její dceru Bereniku.

Jako herec se dočkal celé řady ocenění, dokonce mu udělil medaili i Václav Havel. To je hodně zajímavé, pokud vezmeme v úvahu to, že po návratu z emigrace se určitě musel hodně snažit u komunistického režimu.

Rozhodně si však zaslouží za roli doktora Sovy uznání. Dokonce časem dokázal uznat, že se jako lékař zmýlil, když zrazoval mladou lékařku Čeňkovou od práce na ortopedii, protože se domníval, že jde o druh medicíny, která není vhodná pro ženy. A houževnatá Čeňková mu dokázala, že to zvládne.

Diváci ocenili v seriálu hlavně hloubku lidskosti, a to Sova ukázal prostřednictvím vztahu se svým synem, který rozhodně nezdědil jeho charakter a ve svém životě hledal jen zkratky. To mu přivedlo do života jeden problém za druhým, ale jeho otec mu nijak nenadržoval a nechal ho, aby si své problémy prožil. Zároveň však byl vždy připravený, aby ho jako otec vyslyšel a pochopil.

Zdroj článku:
  • autorský text