Jan Werich a jeho filmové role v 10 otázkách

Jan Werich a jeho filmové role v 10 otázkách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by neznal Jana Wericha. Celým jménem Jan Křtitel František Serafínský Werich se narodil 6. února 1905 na pražském Smíchově a zemřel 31. října 1980 v Praze. Vyrůstal v rodině úředníka Vratislava Wericha.

Jan Werich byl český filmový a divadelní herec, dramatik, scénárista, spisovatel a v autorské trojici s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem představitel meziválečné avantgardy a po válce české divadelní kultury. Hrál asi ve 26 filmech, z toho některé jsou dnes již legendární. Některé z těchto filmů vznikly více než 20 let po jeho smrti. V takových filmech zazněl jeho hlas z originálních nahrávek k dílu Fimfárum.

Se svým divadelním partnerem Jiřím Voskovcem si zahrál hned ve čtyřech filmech v meziválečném období. K těmto filmům společně napsali scénář a hudbu složil Jaroslav Ježek. Jedná se o první filmy, které Jan Werich natočil, poté přišly i další role. V několika filmech si zahrál po boku Vlasty Buriana, známého českého komika.

Zajímavostí je, že v roce 1967 mu byla nabídnuta role ve filmu o Jamesi Bondovi Žiješ jenom dvakrát, kde si měl zahrát padoucha, kterého James Bond eliminuje. Když však dorazil na natáčení, tak po několika natáčecích dnech se nepohodl s produkcí na podobě postavy a byl nucen z Londýna odcestovat zpět do Prahy. Tvůrci filmu tak museli Jana Wericha přeobsadit. 

Objevil se i v několika televizních seriálech.  A teď schválně, troufnete si na kvíz o filmových rolích, které ztvárnil Jan Werich? Zkuste odpovědět na následujících 10 otázek.

Věděli jste odpověď na všechny otázky, nebo jste si nebyli úplně jistí? Každopádně zcela jistě neprohloupíte, když si některý z Werichových filmů pustíte. Myslím, že budete velmi příjemně překvapeni jeho osobitým humorem. A pokud jste se netrefili ani v jedné otázce, tak jak říkal pan Werich: „Když nejde o sex, nejde o nic.“