Dramatické komorní válečné drama Kočár do Vídně má 1. července v kinech obnovenou premiéru

Dramatické komorní válečné drama Kočár do Vídně má 1. července v kinech obnovenou premiéru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film z roku 1966 režíroval Karel Kachyňa a jde o jeden z nejkontroverznějších československých filmů, který vyvolal vášnivé debaty v uměleckých kruzích i mezi diváky. Film dostal nálepky jako protiněmecký, protičeský, a dokonce i protipartyzánský. Jde však především o film proti válce a zabíjení.

Hlavní roli ztvárnila česká herečka, kterou známe spíše z komediálních rolí, mladá Iva Janžurová. Role mladé vdovy Kristy byla pro herečku napsaná na míru. Pod scénářem se podepsal Karel Kachyňa a Jan Procházka, autor knihy, která byla předlohou pro film. Hereckým partnerem Ivy Janžurové byl Jaromír Hanzlík, který tak dostal jednu z prvních příležitostí zahrát si velkou dramatickou filmovou roli.

Děj filmu je zasazený na jih Moravy v období konce 2. světové války. Mladá Krista přišla o manžela. Pověsili ho Němci, kvůli drobnému přestupku. Žena je tak plná zloby a zášti a čeká na svou příležitost, aby smrt manžela pomstila.

I jí zkříží cestu Němci. Jsou to dva ozbrojení dezertéři a přinutí ji, aby je převezla koňským povozem přes hraniční les do Rakouska. Žena cestou lesem začne plánovat, jak oba muže zneškodní. Nepřijde jí to tak složité. Ten mladší z dvojice (Jaromír Hanzlík) ji přijde naivní a starší muž (Luděk Munzar) je vážně raněný. Chce muže během cesty odzbrojit a potom vytáhnout schovanou sekeru. Jak cesta lesem ubíhá, pomalu realizuje svůj plán, jenže není tak nenápadná, jak si myslí a Němci se dovtípí toho, o co mladé ženě jde, nechají ji v lese a ujedou. Když Krista kočár dostihne, mladý voják právě kope hrob svému společníkovi, který podlehl zranění.

Divácké ohlasy na film byly různé. Na jedné straně je to uznávané dílo, hodnocené jako jeden z nejlepších československých filmů, kdy jednoduchým komorním příběhem hrstka herců dokázala vytvořit strhující atmosféru s překvapivým a emocemi nabitým závěrem. Na druhé straně si diváci stěžovali na málo dialogů, ošizený děj a nepřirozené chování hlavní postavy. Celkově má film od diváků hodnocení 84% a pokud se vám nepodařilo snímek, který odpočíval 20 let v trezoru vidět, můžete si udělat zajímavý večer návštěvou kina a toto nadčasové podobenství o lásce a krutosti shlédnout.

Zajímavosti:

  • Film získal v roce 1966 na MFF v Karlových Varech hlavní cenu.
  • Původně měl mít film širší pojetí a obsahovat i scény s pověšením manžela Kristy, ale režisér nakonec nechal děj filmu zasazený jen do lesa, aby mu dodal na dramatičnosti.
  • Jaromír Hanzlík měl při natáčení incident se splašeným koněm a kdyby nezasáhl rekvizitář, mohl se ošklivě zranit.

Zdroj: