Kvíz: Vyzkoušejte si, co si pamatujete ze seriálu, v němž je hlavní postavou major Zeman

Kvíz: Vyzkoušejte si, co si pamatujete ze seriálu, v němž je hlavní postavou major Zeman
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Třicet případů majora Zemana je kriminálním seriálem, který si oblíbil nejeden československý divák. Jak moc dobře si pamatujete na seriál, který si v minulém režimu objednalo ministerstvo vnitra?

Seriál jako symbol oslav 30. výročí vzniku SNB

Sbor národní bezpečnosti neboli SNB nebyl za minulého režimu příliš populární. Aby společnost změnila názor, ministerstvo vnitra přišlo s nápadem natočit seriál, který by SNB idealizoval. Hlavní postavou, příslušníkem SNB a také pozdějším majorem, byl Jan Zeman. Toho si zahrál Vladimír Brabec.

Hlavním cílem seriálu bylo především oslavení 30. výročí vzniku SNB a idealizace sboru. Právě proto se na natáčení podílelo ministerstvo vnitra. V dnešní době 30 případů majora Zemana považujeme za propagandistický seriál. A to především z toho důvodu, že je sice natočen na základě skutečných událostí, ty jsou ale velmi často idealizovány a měněny k obrazu ministerstva. Například jedna z epizod seriálu, Studna, musela být po natáčení částečně upravena.

Po převratu Česká televize s vysíláním dlouho otálela

Protože seriál silně sympatizoval s tehdejším režimem, po převratu se televize dlouho zdráhaly jej opětovně vysílat. Jako první odvahu našla Slovenská televizia. Ta jej vysílala poprvé již v roce 1998. To Česká televize se k tomuto kroku odhodlala až o rok později. Zároveň k seriálu uváděla i dokument, který vysvětloval historii a představoval i dobové události. Vznikl i krátký přehled s názvem Třicet návratů.

 

Zdroj článku: