Vlak dětství a naděje: Herecký koncert Růžičkové a Zindulky

Vlak dětství a naděje: Herecký koncert Růžičkové a Zindulky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snad každému se vybaví duo velké ženy s obrovským srdcem Amazonky a drobného muže “srágory” v šestidílném československém seriálu, jež popisuje období druhé světové války očima dítěte. Zavzpomínejme na jedinečné dílo Karla Kachyni.

Klenot české televizní tvorby Vlak dětství a naděje byl natočen podle románu Věry Sládkové Poslední vlak z Frývaldova. Protiválečný seriál, zasazený do let 1937 - 1945 vznikl k čtyřicetiletému výročí osvobození v roce 1985. Na obrazovky se však dostal až o čtyři roky později. Režisér Karel Kachyňa statečně odolal nátlaku cenzorů, kterým pravděpodobně vadila postava Josefa Pumplměho, bývalého legionáře a masarykovce. 

Stanislav Zindulka v roli dojemně komického pošťáka zazářil, a tím si zcela získal srdce českého národa. Na roli hraničáře se připravil již dříve dramatizací románu v brněnském rozhlase a získat hlavní obsazení i ve filmu bylo jeho snem. “Na pana Kachyňu nikdy nezapomenu za jeho odvahu, pro kterou si mě vybral do tak velké role. Když jsem se o natáčení filmu dozvěděl, byl jsem úplně nepříčetný. Hodně mě záleželo, abych tu roli dostal,” vzpomínal Zindulka v Českém rozhlase. Mnoho válečných situací herec sám na vlastní kůži zažil. Už jako pětiletý jezdil s ochotnickým souborem po republice a při jednom představení byl svědkem stejné situace jako byla ve filmu zobrazena, když Ordneři vnikli ochotníkům na jeviště. 

I Helena Růžičková si při natáčení zavzpomínala na dětství. Stejně jako ve filmu se s rodinou schovávala v krytu, s maminkou pašovaly jídlo nebo udržovaly přátelství s bláznivou sousedkou. Roli energické Amazonky ztvárnila Růžičková natolik přesvědčivě, že v jejím výrazu ani nebyla znát bolest z akutního zánětu, kterým v té době trpěla. 

“Byla pro mě zázrak, na který dodnes vzpomínám. Byla to opravdu velká žena s ještě větším srdcem. Ten charakter v roli, kterou hrála, se odrážel ve skutečném životě. Během natáčení mě adoptovala a starala se o mě. Jsem vděčná, že jsem s touto hereckou a lidskou osobností mohla spolupracovat,” vzpomíná Tereza Brodská.

Připomeňme si nejlepší hlášky z tohoto melancholického seriálu:

Anna Urbannová: “Nic ty se neboj! Na tragickej život já jsem pes.”

Anna Urbanová: Věrko, tak v tomhle jezdily krávy, teď v tom pojedeme my. Cejtíš ten kapitální smrad?

Josef Pumplmě: Tady vidíte, jaká je ta jejich dlouholebost kapitální békovina.”