Cesta do Rokycan: Komedie, kterou napsal největší český odborník na manželské soužití

Cesta do Rokycan: Komedie, kterou napsal největší český odborník na manželské soužití
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není nad poklidný vánoční čas, kdy je tradicí vidět celou rodinu. A tak se po letech otec rodiny (Vladimír Menšík) odhodlá navrhnout návštěvu své matky v Rokycanech, o čemž jeho žena (Iva Janžurová) nechce ani slyšet. Byla svou tchyní uražena, a to se neodpouští ani po letech.

Herecká dvojice Iva Janžurová a Vladimír Menšík byla oblíbená diváky i režiséry. Dodnes si je tak můžeme vychutnat v celé řadě oblíbených komedií, například Kam slunce nechodí, Světáci, Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova, A máte nás holky v hrsti a v řadě dalších.

Jejich účinkování v převážně komediálních rolích je svedlo dohromady i do krátkých „bakalářských příběhů“ a do malých televizních komedií, což byly většinou humorné příběhy s hrstkou herců natáčené v televizních ateliérech. Mezi tyto komedie, které byly typické délkou kolem 30 až 50 minut, patří i humorný příběh dlouholetých manželů, kteří každoročně řeší před Vánocemi stejný problém, a to s kým letos budou trávit Štědrý den.

Vánoce jsou tradičně nazývány svátky štědrosti, pohody a míru. Zajistit slavnostní stůl, opatřit dárky a vyřešit, kdo bude pozván ke štědrovečerní večeři – to vše bývá předmětem vzrušených debat v mnoha domácnostech.

Malá televizní komedie Cesta do Rokycan se tak trošku vysmívá s nadsázkou předvánoční atmosféře a snaží se ukázat, že je to vše mnohem jednodušší, když lidé pochopí, o čem tyto svátky jsou. Do bitvy vstoupí Sedlčany a Rokycany. Vše nakonec vyřeší syn, který už má dost hádek, které jeho rodiče každý rok znovu oživují. Syna si zahrál Vladimír Dlouhý, v té době jeden z nejpopulárnějších herců mladé generace.

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý | Zdroj: Vlasta Gronská / © Česká televize

Na komedii je zajímavé hlavně to, že scénář napsal Miroslav Plzák. Ten byl několika generacemi žen proklínán, protože mužům ohledně nevěry veřejně radil:

Zatloukat! Zatloukat! Zatloukat!

Zpočátku se Plzák zajímal o maniodepresivní psychózy, od poloviny 60. let se začal vědomě zaměřovat na manželské a partnerské vztahy, společné soužití a terapii.

V roce 1964 založil známou Linku důvěry a propagoval zakládání manželské a předmanželské poradny. Prosazoval teorii, že o problémech se musí mluvit a lidé by se neměli stydět požádat o odbornou pomoc. Plzák je pokládán za českého zakladatele vědy o manželství matrimoniologie, pro níž napsal první učebnici „Poznání a léčba poruch manželského soužití“ (1973). Jako uznávaný odborník si mohl mezi pacienty připočíst i Miloše Kopeckého, Václava Havla, Ladislava Chudíka, Vlastu Chramostovou, Ladislava Fukse či Helenu Růžičkovou.

Kromě celé řady knih, kde se snažil zábavnou formou lidem naservírovat řešení jejich problémů, fungoval i jako odborný poradce u několika známých filmů (Kdo chce zabít Jessii, Vrah skrývá tvář, Znamení raka, Vím, že jsi vrah).

Komedii Cesta do Rokycan nabízí ČT v první polovině prosince.

Zdroj článku:
  • Autorský text