Celebrity pod lupou: Libor z Dobré Vody byl sice ňouma, ale Vladimír Dlouhý žil život naplno

Celebrity pod lupou: Libor z Dobré Vody byl sice ňouma, ale Vladimír Dlouhý žil život naplno
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na jednoho z našich nejúspěšnějších herců, který zemřel předčasně, zavzpomínala jeho manželka Petra Jungmanová, která k herectví vede i jejich dva syny, na jejichž výchovu zůstala sama.

Když člověk potká osudovou lásku, pozná to. V takovém případě je úplně jedno, jak moc nepravděpodobně to vypadá. Petra Jungmanová se s tou svou životní láskou potkala při práci, jak to často u herců bývá. Dostavila se na kamerové zkoušky k filmu Den, kdy nevyšlo slunce (2001) a doufala, že tentokrát už to konečně klapne a ona uspěje. Na kamerových zkouškách už párkrát byla, ale nikdy neuspěla, neboť byla příliš svázána trémou. Jenže tentokrát to bylo všechno úplně jinak – potkala se s Vladimírem Dlouhým, budoucím otcem svých dětí.

Petra Jungmanová pro magazín Staré dobré časy popsala, že ji Dlouhý imponoval úplně ve všem. Líbil se jí jako muž a líbilo se jí také to, jak se chová.

Vladimír Dlouhý byl hvězdou filmového plátna od šesté třidy, kdy vytvořil titulní roli Adama ve filmu Už zase skáču přes kaluže. Dojemný příběh o chlapci se divákům velmi líbil.

Herec, který byl v soukromém životě tak trochu bohém, si velice zakládal na dokonalé přípravě a svém výkonu během natáčení. Mezi kolegy byl známý tím, že je dokázal velice nepěkně kritizovat v případě, že natáčení neprobíhalo na profesionální úrovni. Nezkušená Jungmanová za takovým pedantem přišla a poprosila ho, zda by jí dal rady k natáčení a upozornil ji, když bude něco dělat špatně. Plachým pohledem a příjemným vzhledem Dlouhého úplně odzbrojila.

Petra Jungmanová a synové
Petra Jungmanová a synové | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Na společný život si ještě rok počkali. Oba museli vyřešit vztahy, které tehdy měli. Vladimír Dlouhý byl přesně takový, jak si ho Petra vysnila. Vášnivý, ale zároveň citlivý a vlídný. Když se jim narodila dvojčata, dmul se pýchou a jejich společný život vypadal velmi slibně.

Jenže Dlouhý nebyl úplně v pohodě. Už od mládí trpěl na žaludeční vředy a měl období, kdy nebyl schopný vůbec nic jíst. Lékař mu na zklidnění žaludku naordinoval pivo a herec si to vyložil po svém. K pivu se přidal tvrdý alkohol a cigarety. Poklidně žil pár let, ale když se obtíže vrátily, byly mnohem horší.

O jeho kladném vztahu k alkoholu věděli všichni, ale domluvy nepomáhaly. Neposlechl ani krásnou Arabelu (Nagyová), ani vlastního bratra Michala. Nepomohla ani dobrá manželka a příchod dvojčat. Vleklé zdravotní problémy ho však neomezovaly v práci, byl stále herecky velmi aktivní. Jednou ale zkolaboval v divadle a lékařská diagnóza nebyla dobrá. Tentokrát už to nebyly vředy, ale rakovina s velmi rychlým průběhem.

V současnosti si Vladimíra Dlouhého můžete připomenout v seriálu Dobrá Voda, v němž hraje neprůbojného syna Libora, který je otcem nucen plnit jen jeho sny, nikoliv ty své. Vladimír Dlouhý měl na rozdíl od své postavy ke koním velmi vřelý vztah a dobře na nich uměl jezdit. To byl také jeden z důvodů, proč roli dostal. V seriálu se jeho postava nechtěla vydat v otcových stopách, v reálném životě chtěl být herec stavebním inženýrem po otci, ale s odbornou školou mu to nevyšlo, a tak se vydal na hereckou dráhu. Jeho synové Jiří a Jan studují konzervatoř a o víkendech během školního roku točí seriál Ulice.

Seriál Dobrá Voda je k vidění od 2. 7. na ČT1.

Zdroje článku:
  • Staré dobré časy 7/23, vydavatel RF Hobby,
  • Autorský text