Což takhle dát si špenát: Kde podle Sováka skladovali špenát, který zkvasil a co inspirovalo Janžurovou, když hrála Marcelku

Což takhle dát si špenát: Kde podle Sováka skladovali špenát, který zkvasil a co inspirovalo Janžurovou, když hrála Marcelku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Spolupráce scenáristy Miloše Macourka a režiséra Václava Vorlíčka přinesla řadu filmových pokladů a určitě mezi ně patří i rozverná komedie Což takhle dát si špenát. Snímek z roku 1977 se velice vtipně dotýkal „rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví“ což pamětníkům připomene staré časy.

Vše se točí kolem špenátu, který byl v minulosti považovaný za zázračnou zeleninu, než se přišlo na to, že jde o zeleninu, která je úplně obyčejná. Ve špenátové komedii má však špenát naprosto šílené následky, pokud se spojí s účinky přístroje na omlazování, který se nabízí movitým klientům v kosmetickém salónu. Přístroj, který byl původně určen na omlazování dojnic, dva podvodníci chtějí využit k obohacení. Vše se ale promění v katastrofu kvůli vedlejším účinkům. A do hry vstupují i známé firmy Zemánek s Liškou (Menšík a Sovák). V centru dramatických událostí je i movitá jihoamerická chovatelka dobytka (Zázvorková), která touží udělat svému budoucímu choti překvapení. Že bude až tak moc velké, však netuší.

Komedie je nostalgickým výletem do světa fantazijního žánru, ale především příjemným setkáním s hereckými legendami, jako byl Vladimír Menšík, Jiří Sovák, František Filipovský, Stella Zázvorková, Čestmír Řanda a řada dalších.

Film nevznikal vůbec snadno, ale 1,5 milionu diváků na premiéře v kině potvrdilo, že šlo opět o trefu do černého. Během natáčení hrozilo, že po překročeném rozpočtu štáb dostane stopku. Problémem byly kulisy, které filmový projekt prodražily. Některé scény, jako šlehačková bitva, se nemohly natáčet v reálných lokacích. Film nakonec spolykal 5 milionů korun, a to bylo už hodně nad běžný rozpočet.

Janžurová si natáčení užila

Iva Janžurová je dnes považovaná za jednu z nejúspěšnějších hereček, ale její scéna v komedii, kdy má předstírat batole Marcelku v těle dospělé ženy, budila obavy. Scéna nesměla být vulgární, ale zábavná. Iva Janžurová se nechala inspirovat vlastními dcerami, a tak se na place pohybovala přirozeně a diváci řvali smíchy. Patlání ve sladkém jídle a dětské šišlání si užila a vůbec jí nevadilo, že běhá v kombiné. Navíc mohla improvizovat.

Jiří Sovák dlouho po natáčení špenát na talíři nechtěl

Jiří Sovák předvedl, že mu žádná scéna nedělá problémy. Špenátu bylo na natáčení třeba hodně a štáb si ho nechal přinést. Jenže se nestihly natočit všechny scény a další den se pokračovalo se stejným jídlem. S největší pravděpodobností už první den špenát nebyl čerstvě uvařený, a tak další den byl špenát zkvašený. Jiří Sovák se měl s chutí cpát špenátem a on to i přes hnus na talíři zvládl.

Vorlíček to při jedné příležitosti popsal:

„V noci prý snad vypnuli proud a lednice přestaly fungovat a ráno byly talíře opět na place. Běžela kamera, Sovák s Menšíkem měli vytrhnout poslední porce hostům a cpát se tím, hltat. Při prvním soustu Jirka ale ucítil ten příšerný zápach špenátu, který zakysnul. Jenže aby nezkazil záběr, pokračoval a cpal se tím a huhlal si – ten špenát snad skladoval někdo v pr*eli.“ 

Kraus si vychutnal roli přitroublého policajta

Jednu z malých rolí si zahrál i věčný rebel Jan Kraus. Ztvárnil roli nepříliš chytrého příslušníka VB moc rád a trochu se tak pomstil policajtům, které nesnášel.

V roli Menšíka v dětské verzi se objevil Michal Kocourek, kterému dlouhé roky ještě přezdívali malý Menšík. Nakonec se z něj stal ředitel divadla Kalich.

K vidění 6. 10. 2022 večer na Prima Max.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek