V zajetí démonů: V čem je skutečný příběh ještě strašidelnější než film

V zajetí démonů: V čem je skutečný příběh ještě strašidelnější než film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Děsivý horor o domě v temných silách démonů a proslulých vyšetřovatelích Warrenových se stal velmi oblíbeným. Na děsivosti filmu ale výrazně přidává fakt, že byl inspirován skutečným případem. V čem se film liší od reality? A jak se něco takového mohlo skutečně odehrát?

Film V zajetí démonů (2013) je považován za jeden z nejstrašidelnějších novodobých hororů. A hlavně proto je neuvěřitelné, že se něco takového mohlo opravdu stát. Temné síly a ovládnutí domu démony totiž nezní příliš reálně. Rodina Perronových ale nebyla jediná, která něco takového zažila.

Film vypráví o hrůzostrašném případu z domě v Harrisville, kam se rodina Perronových v roce 1971 přestěhovala. Začnou se zde dít podivné a děsivé věci, a proto si rodina najme vyšetřovatelský pár Eda a Lorraine Warrenovi, kteří se zabývají nadpřirozenými silami. Snaží se démonů v domě zbavit a nakonec zjistí, že hlavním z nich je duch Bathsheby Shermanové, údajné čarodějnice, která obětovala své dítě, a ještě před svou sebevraždou proklela budoucí majitele domu.

Jaký byl pravý příběh rodiny?

Rodina se opravdu přestěhovala do domu v menším městečku Harrisville na Rhode Islandu. Roger Perron a jeho manželka Carolyn ho koupili v zimě roku 1970. Prostorný pozemek se jim zdál jako vhodné místo k vychování jejich pěti dcer: Andrey, Nancy, Christine, Cynthiy a April. Prodejce domu jim o nadpřirozených silách v domě nic neřekl. Prý jim, ale poradil, aby v noci nechávali rozsvícená světla. Důvod k tomu už jim nesdělil, takže za tím rodina neviděla nic důležitého. Za pár dní už ale přišli na to, co tím myslel.

Protože si nejdříve nemohli dovolit se z domu vystěhovat, bydleli v něm téměř deset let. Přestěhovali se až v roce 1980.

Andrea Perronová, jedna z dcer, o jejich zážitcích dokonce napsala knihu s názvem House of Darkness House of Light. Její vznik celá rodina podpořila, a proto se také výrazně podílela na přípravě filmu. Svůj příběh ale prozradili až po 30 letech, protože se báli, že v té době by na něco takového lidé ještě nebyli připraveni.

Co se v domě opravdu dělo?

Narozdíl od filmu dcery prozradily, že ze začátku na ně byli duchové milí a hodní a působili naprosto neškodně. Prý se o ně starali, hráli si s nimi a vnímali je spíše jako kamarády. jedna z mladších dívek prý dokonce cítila, jak jí někdo každou noc dává pusu na čelo.

Tito hodní duchové byli až o něco později nahrazeni zlými démony, kteří se jim snažili ublížit. Mezi nimi byla právě i Bathsheba Shermanová.

Jevy v domě, které jste mohli vidět ve filmu byly víceméně pravdivé. Dokonce děsivá hra na schovávanou byla prý ve skutečnosti ještě mnohem horší.

Byl ve filmu opravdový dům Perronových?

Ne, díky vysokému rozpočtu filmaři dům přestavěli ve Wilmingtonu v Severní Karolíně. Dům v Harrisville stále stojí, nicméně Perronovi museli část pozemku prodat, když byli ve finanční krizi.

Dům má překvapivě stále své nájemníky. Všichni lidé, kteří v něm bydleli zažili nějaké paranormální jevy. Někteří z nich v něm zůstali a jiní hned utekli. Několik let zůstal dům i úplně neobydlený. Nyní v domě ale bydlí Norma Sutcliffe s jejím manželem Gerrym. O jevech v domě samozřejmě věděli, ale Norma řekla, že věci bere spíše z vědeckého hlediska a nevidí za případy v domě žádný problém. Pár podivných věcí sice zažili, ale prý už byly o dost méně intenzivní.

Po vzniku filmu dokonce začala hledat důkazy, aby prokázala, že film i příběh Andrey Perronové nejsou pravdivé.

Co se stalo s pravou Bathshebou Thayer Shermanovou?

V domě před nastěhováním Perronových žilo a zemřelo 8 generací jedné rodiny. A někteří z nich už z domu nikdy neodešli. Děly se tam děsivé věci. Na pozemku se odehrály dvě sebevraždy oběšením, vražda otrávením, znásilnění a vražda teprve jedenáctiletého Prudence Arnolda, dvě utopení a smrt čtyř dalších mužů umrznutím. 

Bathsheba byla ale ze všech duchů nejhorší. Místní o ní opravdu tvrdili, že je čarodějnice, nebyly k tomu ale nalezeny žádné důkazy. Ve skutečnosti se však neoběsila, jak to je prezentováno ve filmu, ale umřela jako stará žena až v roce 1885. Je pochovaná na hřbitově v Harrisville.

Jak to bylo s vyšetřovateli Warrenovými?

Manželé Warrenovi skutečně existovali. Měli za sebou několik známých případů, jako například případ známé panenky Annabelle nebo záhady domu z Amityville, které také inspirovaly filmovou sérii Horor z Amityville. O Lorraine Warrenové se dokonce říkalo, že dokázala komunikovat s duchy a démony mimo náš svět.

Ed Warren zemřel v roce 2006 a Lorraine v roce 2019. Před její smrtí ale Lorraine výrazně dopomohla ke vzniku filmu, a dokonce se i v jedné scéně objevila.

Můžete ji vidět v první řadě na přednášce filmových manželů Warrenových.