Český film Hádkovi: Machyánová, Rokl a Eliška ze ZOO se potkali v jedné nesnesitelné rodince

Český film Hádkovi: Machyánová, Rokl a Eliška ze ZOO se potkali v jedné nesnesitelné rodince
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie režiséra Vojtěcha Moravce je o rodině, která se ustavičně hádá. Přestože se svým způsobem mají rádi, když jsou okolnostmi donuceni spolu řešit rodinné záležitosti, vždy vše skončí tak, že se vlastně na ničem neshodnou. A co teprve, když se začne mluvit o dědictví!

Vyjít zadobře se sourozenci, rodiči či se švagrovou – to je pro hodně rodin téměř nemožné. Rodinné návštěvy nejsou nikdy tak idylické, jak by měly být, a když se musí řešit dělení majetku, jde téměř vždy o válečný stav.  

Dva bratři (Hynek Čermák a Jakub Prachař) by spolu možná, za určitých okolností a pod dozorem otce (Ondřej Pavelka), dokázali při řešení vážných rodinných situací dojít k nějakému řešení. Jenže nejsou to oni, kdo má rozhodující slovo. Za bratry stojí manželky (Sandra Nováková a Jitka Čvančarová), které se z hloubi duše nesnáší a vypadá to, že smyslem jejich života je zbavit se sebe navzájem. 

Při jedné neplánované události se oba manželské páry potkávají v bytě u dědy. Chtějí se domluvit na rozdělení dědictví po dědovi. Ten leží v nemocnici a podle posledních informací to s ním nevypadá dobře. Obě manželky mají jasnou představu, kdo má na byt dědy nárok, a chystá se vášnivá debata.  

Schůzku v dědově bytě však naruší otec bratrů, který má pro všechny novinku. Děda se cítí k překvapení všech dobře a má ještě jedno velké přání, které by mu rodina měla splnit. Chtěl by ještě na vlastní oči vidět moře, jelikož se mu to za celý život nepodařilo. A trochu záludný děda chce, aby s ním k moři jela celá rodina. 

Herecký koncert tak může začít. Pokud divákům přišla situace ve filmu Vlastníci vzdáleně povědomá, určitě si najdou i v této komedii postavy, které se nápadně podobají někomu z jejich vlastní rodiny. Komedie tak zrcadlí absurdnost hádek, které stejně nikam nevedou a jen odkládají možnost najít schůdné řešení. 

Filmaři neměli moc práce s hledáním lokací – děj je zasazen do malého bytu. Sandra Nováková vytvořila postavu trochu jednoduché a zahořklé gymnastky bez práce, která přenesla své vlastní ambice na své děti. Svého manžela, Jakuba Prachaře, drží pěkně pod pantoflem. Moc dobře se neoženil ani jeho bratr, Hynek Čermák, který má doma odbarvenou fúrii, Jitku Čvančarovou. 

Jitka Čvančarová se v rolích dominantních žen našla. Ať už jde o menší herecké příležitosti, např. v seriálu Most!, nebo o hlavní role, např. v seriálu Černé vdovy, je vždy brilantní. I v této komedii je na první pohled jasné, že je to ona, kdo doma nosí kalhoty. U Čermáka už si diváci zvykli, že zahraje skvěle ztroskotance i gangstera. Jeho dobře zvládnutá role smířeného manžela po boku lvice tak nikoho nepřekvapí. 

Rozhodně se nenechá zahanbit ani druhý pár – Sandra Nováková, která v seriálu ZOO neúspěšně loví chlapa a otce pro své děti, má tady podobně nesympatickou roli, kterou si určitě vychutnala. V hádkách, které vede s Prachařem, je určitě i kus jejích životních zkušeností.  

A do hádek se přidá i Lucie Polišenská, která na premiéře filmu přiznala, že se hádá moc ráda. Považuje to totiž za mnohem lepší řešení, než aby při neshodách jen mlčela. Aby si hádky užila, musí mít proti sobě člověka, který to prožívá podobně jako ona. To si na prima+ v komedii Hádkovi rozhodně užila do sytosti. 

Sandra Nováková a Jakub Prachař
Sandra Nováková a Jakub Prachař. | Zdroj: FTV Prima

Jediné, co je na filmu protivné, je absence i jiné než hádavé atmosféry. Sledovat 98 minut filmu, který je plný ustavičných hádek, může být pro klidnější diváky nesnesitelné. Přesto má film i poselství, a i když jde o nadsázku, životní zkušenosti, s nimiž pracuje, mají určitě pravdivý základ. 

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • iprima.cz,
  • autorský text