Slavní Češi v Hollywoodu: Komu se v herecké branži podařilo prorazit

Slavní Češi v Hollywoodu: Komu se v herecké branži podařilo prorazit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V Česku máme bezpochyby mnoho skvělých a talentovaných herců. Jen někteří si však dokázali prorazit cestu až do Hollywoodu a zahrát si po boku těch nejslavnějších hvězd. Kteří to jsou?

Karel Dobrý

Čeští diváci mohou herce Karla Dobrého znát například ze seriálu Četníci z Luhačovic. Roli dostal také v thrilleru Hastrman natočeném na motivy románu Miloše Urbana. Pamatovat si ho můžete rovněž z krimi Cirkus Bukowsky.

Jako jeden z mála českých herců se talentovaný rodák z Karlových Varů dokázal prosadit taktéž v Hollywoodu. Objevil se například v Mission Impossible, Děti planety nebo v Devátém dni. Všimnout jste si ho mohli i v Příběhu rytíře.

Čtěte také: V desítce nejoblíbenějších herců se objevuje i jeden Čech. Je mezi nimi i váš favorit?

Marek Vašut

K nejznámějším položkám herecké filmografie Marka Vašuta patří například Lásky mezi kapkami deště, Panoptikum města pražského či Panelstory aneb jak se rodí sídliště.

Podařilo se mu ovšem prorazit i v zahraničí. Připsal si tak na své herecké konto i roli vedle Toma Cruise. S tím si zahrál ve filmu Mission Impossible. Ve snímku Blade 2 český herec sekundoval jinému herci – populárnímu Wesley Snipesi. Výčet úspěchů pak pokračuje filmem Liga výjimečných a Van Helsing.

Čtěte také: Mezi celebritami s nejzvláštnějšími skutečnými jmény je i jeden Čech. Kdo to od rodičů schytal nejvíce

Karel Roden

Výrazně se mu do povědomí tuzemských filmových fanoušků podařilo na počátku kariéry zapsat snímkem Jak básníci přicházejí o iluze. Na něj pak navázal v pokračování Jak básníkům chutná život. Nesmazatelně je také vryt do paměti filmových fanoušků svým výkonem ve snímku Copak je to za vojáka.

Mezi nejvíce ceněné snímky tohoto českého herce patří například Prázdniny pana Beana či Bourneův mýtus. Epizodní roli si Karel Roden zahrál také ve filmu Blade 2.

Čtěte také: Podívejte se na 5 zahraničních filmů, ve kterých zazářil Karel Roden

Jan Tříska

Jan Tříska se řadil k těm nejvíce respektovaným českým hercům. Úspěšně působil v divadle i ve filmu. Nezapomenutelný byl jeho král Lear v Shakespearově adaptaci. Filmoví diváci si jej zamilovali hlavně jako ikonickou postavu učitele Igora Hnízda z filmu Obecná škola.

Nakonec se usadil v Kalifornii, což mu také otevřelo dveře do Hollywoodu. Objevil se tak například ve slavném filmu Lid versus Larry Flynt svého krajana Miloše Formana. S Formanem natočil i snímek Ragtime.

 

Herbert Lom

 

Herec česko-britského původu bývá označován za toho nejslavnějšího tuzemského herce, jemuž se podařilo se prosadit v zahraničí. Lom se úspěšně uplatnil v divadle i filmu, a to především ve Velké Británii, kam odešel po roce 1937 a kde i zůstal žít..

Pro televizní diváky tak zřejmě navždy zůstane inspektorem Dreyfusem ze série komedií o Růžovém panterovi a Cornelem Brinkleym, ústředním padouchem z legendárního westernu na motivy knihy Karla Maye Poklad na stříbrném jezeře.